Bejelentkezés Bejelentkezés | Regisztráció KeresésKeresés KeresésVendégkönyv Írjon nekünkÍrjon nekünk RSSRSS Legyen a kezdőlapomLegyen a kezdőlapom KedvencekhezKedvencekhez
24. óra
Létkérdések
Otthon
Kultúra
Bibliai rejtélyek
Életmód
Tallózó
Zöldsarok
Receptek
 
Itt vagyok: Főoldal » Cikkek » Életmód » Tegyünk az egészségünkért!

Tegyünk az egészségünkért!

Napok óta példátlanul magas légszennyezettségi értékeket mutatnak a mérőállomások országszerte. Csepelen például az egészségügyi határérték több mint négyszerese a rákkeltő szálló por (PM10) koncentrációja.
Életmód 2011. november 22., kedd 15:48
Betűméret növelése Betűméret csökkentése Szóljon hozzá Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra

A sohasem tapasztalt, súlyos egészségügyi veszélyt jelző értékek egyértelműen igazolják, hogy az elmúlt években a kormányzat, valamint az érintett települések halogató és a probléma jelentőségét kisebbíteni igyekvő politikája és kommunikációja kudarcot vallott. A rendkívüli helyzetre alkotott fővárosi szmogriadó-rendelet korlátozó intézkedéseit az elmúlt években többször enyhítették, az elrendeléskori ügyetlenkedések pedig még a kevéssé hatékony lépéseket is nevetségessé tették a közvélemény szemében.
A Levegő Munkacsoport szerint azonnal, véglegesen és az egész országra kiterjedően meg kell tiltani az avarégetést, drasztikusabban kell korlátozni a szennyezett területek gépjárműforgalmát, őszinte és széleskörű tájékoztatást kell adni a lakosságnak arról, hogyan védjék meg maguk és gyermekeik egészségét, valamint hogy mit tehetnek a szennyezés csökkentése érdekében.
A környezetvédő civil szervezet megkongatja a vészharangot: A döntéshozók ébredjenek rá, hogy ez éppoly rendkívüli helyzet, mintha egyméteres árvíz borítaná az országot, ezért azonnali intézkedésekre és a jogszabályok megváltoztatására van szükség!
Nem oldotta fel a szmogriadót a főpolgármester, így ma már a járműforgalmat is korlátozzák a fővárosban. Reggel hattól este tízig nem közlekedhetnek a fekete és piros matricás gépjárművek.

Avarégetés – van megoldás

Mi történik, ha valaki begyújtja a kerti „füstgyárat”

Hazánkban széles körben elterjedt „népbetegség” a kerti hulladékok és az avar égetése. Kevesen tudják, hogy ez a tevékenység mennyire káros a környezetre és az emberi egészségre. Egy átlagos kerti tűz (100 kg zöldhulladék), melyben vegyesen égetünk avart, fűnyesedéket és gallyakat, hatalmas légszennyezést okoz. Nagy mennyiségben keletkezik a fulladást okozó szén-monoxid, rákkeltő részecskék és szénhidrogének, tüdőkárosító nitrogén-oxidok és az egyik legmérgezőbb anyag, amit beszívhatunk, a benz-a-pirén. Sajnos a kerti hulladékkal a mérgező, perzisztens vegyszermaradvány is elég, s nem ritka, hogy a meggyújtott zöldbe műanyag és egyéb háztartási szemét is keveredik, tovább növelve a légszennyezők listáját....

Ésszerű autóhasználat

Ismerjük fel, hogy az autók részei a problémának!

A közlekedés elengedhetetlen része a modern életnek. A kisközösségekhez kötött társadalmaktól gyorsan eljutottunk odáig, hogy a nemzetközi utazás már mindennaposnak számít. Azonban ez az ugrás sokkal többe került és kerül a környezetnek és a társadalmaknak, mint amennyire a köztudatban van. Szórólapunkkal szeretnénk megvilágítani a motorizált közlekedés által okozott problémákat, és lépéseket javaslunk a gépkocsik ésszerű, megfelelő használatához....

Forrás: greenfo.hu
Életmód 2011. november 22., kedd 15:48
Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Kövessen minket a Facebookon és a Twitteren is!
Aktuális számunk
Megjelenés
június
10-én.
A tartalomból:
Nyitott Szemmel Mediációs Műhely
Fizessen elő magazinunkra!
Válassza ki az előfizetés időtartamát
és kattintson a Tovább gombra.
Éves
4000 Ft (postaköltséggel)
Féléves
2000 Ft (postaköltséggel)
valamint
Tekintse meg a Nyitott Szemmel magazin digitális változatát is! Az első két szám INGYENES!
Nyitott Szemmel kiadványok
Programajánló
A 2011. évi személyi jövedelemadók 1%-ából 2012-ben 131.678 Ft-ot utalt ki a NAV az Élj Inkább Alapítvány számára. Az Önök által felajánlott összeget a Nyitott Szemmel magazin nyomdaköltségére fordítottuk.
Köszönjük, hogy 1%-os felajánlásaikkal támogatták célkitűzéseinket, és 2014-ben ismét bizalmat szavaztak számunkra.
Bezár
Cikk küldése e-mailben
Tegyünk az egészségünkért!

Kinek (e-mail cím):
Kitől (név):
Kitől (e-mail cím):
 
Küldés
 
 
Copyright © 2008-2019 Nyitott Szemmel Online. Minden jog fenntartva
 

Bezár
Bejelentkezés

Felhasználónév


Jelszó

Elfelejtette a jelszavát? Kattintson ide.

Belépés
Bezár
Keresés a cikkekben

Írja be a keresendő kifejezést. Több szót is megadhat szóközzel elválasztva.Keresés