Bejelentkezés Bejelentkezés | Regisztráció KeresésKeresés KeresésVendégkönyv Írjon nekünkÍrjon nekünk RSSRSS Legyen a kezdőlapomLegyen a kezdőlapom KedvencekhezKedvencekhez
24. óra
Létkérdések
Otthon
Kultúra
Bibliai rejtélyek
Életmód
Tallózó
Zöldsarok
Receptek
 
Itt vagyok: Főoldal » Cikkek » Létkérdések » Te is lehetsz kiválasztott!

Te is lehetsz kiválasztott!

Utódját keresi Uri Geller – olvashattuk országszerte jártunkban-keltünkben; felhívása hónapokon keresztül lázban tartotta az országot. Ez töltötte ki a Tv2 műsorainak nagy részét, a bulvárlapokat, s hirdette számos óriásplakát: „Te is lehetsz kiválasztott!”
Létkérdések 2009. március 23., hétfő 20:44
Betűméret növelése Betűméret csökkentése Szóljon hozzá Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!

A mentalisták lélegzetelállító műsoraitól harsogott az ország, a munkahelyi kávészünetek kifogyhatatlan témáit adták: ki lesz méltó utódja Urinak, aki a londoni Big Ben toronyóráját telepatikus erejével megállította, akaraterejének még a molekulák is alárendelődnek, a fémek is engedelmeskednek? A világ legrangosabb tévétársaságainak egyik vezető show-manje most éppen a magyarok köréből keresi utódját. Mi több, nem csak a meglévő tehetségeket kutatja, de a tévéképernyőkön keresztül újabbakat is képez. „Felkarolja a tehetséget, támogatja az elhivatottságot” – ami csak a sikeres, révbe ért emberek kiváltsága.

Műsorai felkavaróak, hátborzongatóak, izgalmasak voltak, a „művész” csodálatot keltett, de visszatetszést is. Az „Uri utóda” címre pályázó fiatalemberek bármire képesek voltak. Kimondatlan szlogenjük: rettegtetve szórakoztatni. Pszichokinézissel elméjük irányítást gyakorol az anyag fölött. Belehelyezkedtek mások gondolataiba, és irányították azokat. Uralták és befolyásolták az érzelmeket, tárgyaknak adtak át információt, állatok akaratát irányították, de volt, aki elhagyta a saját testét; mérhetően megállította a szívverését (a műsor főpróbáján csak orvosi segítséggel tudták visszahozni az életbe), és számos meghökkentő mutatvánnyal szórakoztatták a közönséget. Úgy tűnt, semmitől sem rettentek meg. A produkciók többségének lényege az előre elrendelés bemutatása volt: előre meghatározott célkitűzéseik szerint irányították a műsorban asszisztáló sztárvendégek döntéseit. Még a racionalizmusukról és szkepticizmusukról ismert, befolyásos médiaszemélyiségeket is meggyőzték és elkápráztatták a gondolataik kitalálásával. A kiválasztott jelöltek egy része halk, kedves és szerény volt, mások már kevésbé barátságos, ellentmondást nem tűrő tekintetűek. A legszembetűnőbb mégis az volt, hogy felettébb idegesek és feszültek voltak.

Az interaktív show-ból senki sem vonhatta ki magát. A mutatványok közötti szünetben maga Uri Geller szórakoztatta a közönséget. Egyik alkalommal misztikus szórakozásra hívta az ország lakosságát a nemzetközileg elismert parafenomén. „Fantasztikus szeánsz lesz! Hidegrázó, eszelős és hátborzongató! Asztalt fogunk táncoltatni – de nemcsak a stúdióban, hanem, kedves nézők, az önök otthonában is! Tudományosan megfogalmazva: teleportálni fogunk.”

Ezt már csak megnézi a legszkeptikusabb néző is, elvégre melyik átlagember nem vágyik különleges képességekre, kiválasztottságra, elhivatottságra, ismertségre, népszerűségre? „Telepatikus erőt fogok közvetíteni a tévéképernyőn keresztül. Pozitív energiát kap mindenki, aki a képernyőn megjelenő tenyeremre illeszti a tenyerét” – mondta. S valóban, a műsorba telefonálók hálálkodva köszöngették: „Igen, Uri, nálunk is csodák történtek! Én is tudok kanalat hajlítani… nekem is leugrott a kulcsom a tévé tetejéről!… A kisujjunkkal felemeltük az asztalt… Én is kiválasztott vagyok!”

Amíg öncélúak ezek a csodák, és csak az emberek elkápráztatása, lenyűgözése a cél, még csak-csak távol tudja tartani magát a néző a hatásától. De mit kezdjen azokkal a megmagyarázhatatlan, figyelemfelkeltő jelenségekkel, amelyek az egyes emberen túlmutatva mások javát is szolgálják? Uri Geller 2845 nézőt átmenetileg leszoktatott a dohányzásról. A multik kizsákmányolása ellen óvott, az autózás helyett a kerékpározást, a vegetarianizmust, az egészséges életmódot népszerűsítette, és a klímaválság elleni küzdelem élharcosa. A mágiát művelők arra szoktak hivatkozni, hogy külön tudják választani egymástól a fekete és a fehér mágiát. Azt mondják, a jó szellemektől kapják az erőt, és különleges képességeiket csak jó célokra fordítják. Ugyanezt nyilatkozta egy népszerű jósnő, aki saját besorolása szerint úgynevezett fehér mágiát folytat, s valami belső sugallat miatt szándékosan távol akarta magát tartani Uri hatásától. Ez mégsem sikerült neki. Bár a tévéjét szándékosan nem kapcsolata be, a szellemvilág a számítógépe monitorján keresztül lépett vele kapcsolatba: Uri szimbóluma, egy meghajlított kiskanál képe lebegett át a szeme előtt – a saját képernyőjén. A jósnő ezt felhívásnak értelmezte, hogy használnia kellene a képességeit.

De milyen is az ember? Használhatja-e valaki a megmagyarázhatatlan képességeit csak pozitív célokra? Megegyezik-e az emberi természettel a kitartó jóindulat, az ellenség elfogadása és nem bántása, a bosszúállás hiánya? Ki meri ezt magáról határozottan állítani? Egyáltalán, van-e értelmük ezeknek a képességeknek? Jobb lesz-e attól a világ, ha valaki sorozatlövést ad le a saját fejébe, csak hogy bebizonyítsa, mely pisztolyok voltak töltetlenek? Kinek használ az, ha valaki meghajlít egy kanalat? Avagy mit érez az az ember, akinek ország-világ előtt, fennhangon kimondják a legbensőbb, titkos gondolatait? Jóllehet a mágus megdicsőül, de alanya megalázott és kiszolgáltatott helyzetbe kerül. Pozitívan értékelhetők-e azok a csodatettek, amelyek félelmet, rettegést, rendkívüli idegességet váltanak ki a nézőből? Szórakoztatás tárgya lehet-e emberek épségének, életének a kockáztatása?

 

Az élete során szinte mindenki találkozik számára megmagyarázhatatlan eseménnyel, jelenséggel. Van, amikor Isten keresi meg ily módon az embert (például beteljesíti reményünket, hogy hitünket megnyerje), de gyakori az is, hogy „vetélytársa” tesz „csodát”. Megragadható különbség rejlik a két személy csodatettei között. Az egyik a sötétség erői rendkívüli hatalmának megmutatása, az emberek elkápráztatása és megnyerése érdekében képességeit bármilyen célra felhasználja. Nincsenek etikai korlátok, de pozitív értékeket is felmutat, így alig megfogható csalásaival magához láncol embereket. Micsoda kegyetlenség, milyen visszataszító valakinek a szemébe visszamondani a dédelgetett titkait! Kinek a csodálatát váltja ki, ha hátborzongató módon szembesíti a mágus médiumát a saját gondolataival? Kinek az érdeke az, hogy emberek törekedjenek leállítani az életfunkcióikat és kockáztassák a sorsukat és mások életét? Származhat-e Istentől az a képesség, amely leigázza a másik akaratát, aki a szuggesztív szemkontaktus alatt félelmet él át?

Hogyan igazodhatunk ki a szándékokon? Mi alapján ítélhetjük meg a csodatétel forrását, ha úgy látjuk, pozitív, mondhatni össznépi érdekeket szolgál? Például milyen nemes tett a dohányzásról leszoktatni tömegeket, vagy egészséges életmódra bátorítani! Állhat-e ártó szándék ezek mögött? A dohányzás is kellemes, lazító folyamat rövid távon. Pillanatokig tartó stresszoldó hatásával sokakat egy életen át mégis rabságban tart, de végül szinte mindenkinél benyújtja a számlát.  Hogy valami a hasznunkra válik vagy sem, az a „gyümölcsétől”, vagyis hosszabb távú következményétől függ. Teremhet-e jó fa rossz gyümölcsöt? Egyértelműen kimondható: nem.

Fordítva azonban mégis lehetséges – látszólag. A pozitív szlogeneket sokszor csak a szimpátia megnyeréséhez használják. Ha csak egyetlen százaléknyi mérget keverünk az ételhez, az már halálos is lehet. Míg Uri Geller számos jó szokásnak akarja megnyerni az embereket, közben beavatja őket a mágia kockázatos világába. A pozitív célokért való kiállás bizalmi hidat épít személye és kísérletei elfogadásához. Mindez bátorítás és felhívás arra, hogy amit tesznek, ártalmatlan, veszélytelen és sok jó is van benne, miközben a rosszat a jó közé adagolva sokan áldozatául eshetnek negatív szellemi befolyásoknak, „alulról” érkező inspirációknak.

Aki a kíváncsiságával ajtót nyitott az idegen erőknek, felhatalmazta a démonvilágot arra, hogy bevezessék rejtelmeikbe. Uri Geller életveszélyes szellemi utazásra hívta a hatodik érzék megismerésére vágyókat. Döbbenetes, hogy erre a gyerekek bizonyultak a legfogékonyabbnak. Egy nyugati határszélen lévő főiskolánk diákjai a kémialaborban jópofaságból szellemidézéssel töltötték a lyukasórát. Hívásukra a szellemvilág valóban megjelent. Olyan rendkívüli félelmet éltek át, aminek eredményeként az osztály zöme ideg- és elmeorvosi kezelésre szorult. A hangok hallása, a hallucinációk, a démonok látása és folyamatos gyötrése nem gyógyult nyomtalanul. Megismerhetjük ugyan a démoni világot, de nem válik a javunkra.  Az idegen világ számára való ajtónyitás ára nem más, mint az idegrendszer. Ennek óvása pedig napjainkban egyre inkább létszükséglet.

Szász Ágnes
Létkérdések 2009. március 23., hétfő 20:44
Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Kövessen minket a Facebookon és a Twitteren is!
Aktuális számunk
Megjelenés
október
10-én.
A tartalomból:
Nyitott Szemmel Mediációs Műhely
Fizessen elő magazinunkra!
Válassza ki az előfizetés időtartamát
és kattintson a Tovább gombra.
Éves
4000 Ft (postaköltséggel)
Féléves
2000 Ft (postaköltséggel)
valamint
Tekintse meg a Nyitott Szemmel magazin digitális változatát is! Az első két szám INGYENES!
Nyitott Szemmel kiadványok
Programajánló
A 2011. évi személyi jövedelemadók 1%-ából 2012-ben 131.678 Ft-ot utalt ki a NAV az Élj Inkább Alapítvány számára. Az Önök által felajánlott összeget a Nyitott Szemmel magazin nyomdaköltségére fordítottuk.
Köszönjük, hogy 1%-os felajánlásaikkal támogatták célkitűzéseinket, és 2014-ben ismét bizalmat szavaztak számunkra.
Bezár
Cikk küldése e-mailben
Te is lehetsz kiválasztott!

Kinek (e-mail cím):
Kitől (név):
Kitől (e-mail cím):
 
Küldés
 
 
Copyright © 2008-2019 Nyitott Szemmel Online. Minden jog fenntartva
 

Bezár
Bejelentkezés

Felhasználónév


Jelszó

Elfelejtette a jelszavát? Kattintson ide.

Belépés
Bezár
Keresés a cikkekben

Írja be a keresendő kifejezést. Több szót is megadhat szóközzel elválasztva.Keresés