Bejelentkezés Bejelentkezés | Regisztráció KeresésKeresés KeresésVendégkönyv Írjon nekünkÍrjon nekünk RSSRSS Legyen a kezdőlapomLegyen a kezdőlapom KedvencekhezKedvencekhez
24. óra
Létkérdések
Otthon
Kultúra
Bibliai rejtélyek
Életmód
Tallózó
Zöldsarok
Receptek
 
Itt vagyok: Főoldal » Cikkek » Otthon » A zöld szemű szörny: a féltékenység

A zöld szemű szörny: a féltékenység

Kevés érzelmi zavar tud olyan fájdalmas, lassan gyógyuló és mély sebet ejteni, mint a féltékenység. Szinte mindenkit gyötrő befolyása alatt tart ez a „zöld szemű szörny”, vagy ha nem is éppen a féltékenység, de annak rokonbetegsége, az irigység.
Otthon 2013. június 06., csütörtök 22:37
Betűméret növelése Betűméret csökkentése Szóljon hozzá Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Hasonló cikkek

Már maga a szó is igen kifejező – egyrészt utal valaminek vagy valakinek a féltésére, és sugall egyfajta beteges félelmet, aggodalmaskodást is amiatt, hogy valakit, valamit elveszíthetünk. Olyannyira szerves részévé vált az emberi természetnek, hogy a legtöbben úgy gondolkodnak felőle, ha valaki nem féltékeny, akkor az már nem is szeret. E szenvedélyes érzelmet sokan a szeretettel azonosítják, s csak akkor tekintik hitelesnek a társuk szeretetét, ha az féltékennyé tehető. Természetes emberi magatartásformának tekintik, korra, rangra való tekintet nélkül.
A féltékenység érzése majdnem minden emberben állandó, csak annak tárgya változik az idő múlásával. A kisgyermek a testvérére féltékeny, egyes szülők a gyerekeikre, akik több szeretetet kapnak házastársuktól, mint ők. Mások a kollégáik előmenetelére, sikeres kiállásukra, keresetükre irigyek. Féltékenyek a majdnem házasok, mert partnerük nem vállalja az elköteleződést, és ugyanez az érzés marja a házasok lelkét is, mert a révbe értek gyakran ki-kitekintgetnek a kapcsolatból.
Az irigység még öregkorban sem hagy nyugtot az embernek: egyesek aktív éveik eredményeinek sorolásával kívánják idős társukat lekörözni, mások gyermekeik sikerének mezében kelnek versenyre. Sőt, az otthonokban élő idősek is féltékenyek egymásra, ha például a szomszéd ágyon fekvő idős több figyelmet, gondoskodást, jobb ellátást kap.
Még az önzetlen életre törekvőket is irigységre hangolja parancsoló tekintetével a zöld szemű szörny. Jézus tanítványainak egymással való rivalizálását több helyen is megörökíti a Szentírás.
A féltékenység csúnya nyomokat hagyott a történelem színpadán is. Számos tömegmészárlásának a rivalizálás vagy a hatalomféltés volt az oka. Hogy az ókori példánál maradjunk, megemlíthetjük a római Heródes királyt, aki hatalomféltése miatt Jézus Krisztus születésekor Betlehemben minden kisdedet lemészároltatott. Végső soron Jézust is irigységből, a hatalomféltés miatt jutatták keresztfára a főpapok és az írástudók.
Most azonban csak a házastársak és a szerelmesek közé ékelődő, kapcsolatukat leginkább tönkretevő féltékenységfajtáról szeretnénk szólni, a teljesség igénye nélkül.

A teljes cikk elolvasható a magazin 25. számában.
 

Szász Ágnes
Otthon 2013. június 06., csütörtök 22:37
Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Kövessen minket a Facebookon és a Twitteren is!
Aktuális számunk
Megjelenés
október
10-én.
A tartalomból:
Nyitott Szemmel Mediációs Műhely
Fizessen elő magazinunkra!
Válassza ki az előfizetés időtartamát
és kattintson a Tovább gombra.
Éves
4000 Ft (postaköltséggel)
Féléves
2000 Ft (postaköltséggel)
valamint
Tekintse meg a Nyitott Szemmel magazin digitális változatát is! Az első két szám INGYENES!
Nyitott Szemmel kiadványok
Programajánló
A 2011. évi személyi jövedelemadók 1%-ából 2012-ben 131.678 Ft-ot utalt ki a NAV az Élj Inkább Alapítvány számára. Az Önök által felajánlott összeget a Nyitott Szemmel magazin nyomdaköltségére fordítottuk.
Köszönjük, hogy 1%-os felajánlásaikkal támogatták célkitűzéseinket, és 2014-ben ismét bizalmat szavaztak számunkra.
Bezár
Cikk küldése e-mailben
A zöld szemű szörny: a féltékenység

Kinek (e-mail cím):
Kitől (név):
Kitől (e-mail cím):
 
Küldés
 
 
Copyright © 2008-2019 Nyitott Szemmel Online. Minden jog fenntartva
 

Bezár
Bejelentkezés

Felhasználónév


Jelszó

Elfelejtette a jelszavát? Kattintson ide.

Belépés
Bezár
Keresés a cikkekben

Írja be a keresendő kifejezést. Több szót is megadhat szóközzel elválasztva.Keresés