Bejelentkezés Bejelentkezés | Regisztráció KeresésKeresés KeresésVendégkönyv Írjon nekünkÍrjon nekünk RSSRSS Legyen a kezdőlapomLegyen a kezdőlapom KedvencekhezKedvencekhez
24. óra
Létkérdések
Otthon
Kultúra
Bibliai rejtélyek
Életmód
Tallózó
Zöldsarok
Receptek
 
Itt vagyok: Főoldal » Cikkek » Otthon » Konyhák az interneten: Vegagyerek

Konyhák az interneten: Vegagyerek

Mostani számunkban Nesztler Juditot, a www.vegagyerek.hu oldal szerzőjét mutatjuk be, aki gasztroblogján arra keresi nap mint nap a választ: hogyan neveljük fel az egészséges táplálkozást követve gyermekeinket?
Otthon 2013. augusztus 08., csütörtök 19:19
Betűméret növelése Betűméret csökkentése Szóljon hozzá Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra

Öt éve kezdted el írni a www.vegagyerek.hu oldalon elérhető blogodat. Mi ennek az oldalnak a különlegessége, és mi történt a gasztronómia területén veled az elmúlt 5 év alatt?

Az oldal különlegessége talán az, hogy igyekeztem-igyekszem minél több hasznos információt összegyűjteni a vegetáriánus, illetve vegán gyermektáplálkozásról. Nem titkolt célom, hogy támogatást, segítséget nyújtsak a gyermekeiket ilyen étrendek szerint nevelő anyukáknak. A blogra felkerülő receptek azonban a felnőttek számára is nyugodtan elkészíthetőek! Az elmúlt években szinte kizárólag vegán recepteket töltöttem fel, így sok tej- és tojásallergiás gyermek anyukája is fel tudja használni ezeket. A blog indulásakor nagyobbik gyermekem másfél éves volt, és még laktovegetáriánusként étkezett. Nem sokkal később viszont tej- és tojásallergiát diagnosztizáltak nála, így én is szolidaritást vállaltam vele, és 16 évnyi vegaság után elhagytam a tejtermékek és a tojás fogyasztását is. Onnan kezdve főként vegán módon étkezem. Jelenleg férjem és gyermekeim olykor-olykor húst is esznek, de ez nem csüggeszt el. Úgy gondolom, a teljes családi vegaságot sokkal nagyobb eséllyel lehet kivitelezni egy olyan családban, ahol mindkét szülő ezt képviseli. Nálunk ez nem így alakult, de bízom benne, hogy a gyermekeinknél a korábbi próbálkozásaim eredményeként több minden megmaradt ebből.

Milyen sikerélmények értek ez idő alatt?

Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptam az elmúlt években anyukáktól, hogy valóban segítség volt számukra a blog, illetve mivel sokszor megosztottam személyes tapasztalataimat is másokkal, ezzel lelki támaszt is sikerült adni többeknek. Többször előfordult, hogy olyanokkal találkoztam, akik számomra is döbbenetes módon arról meséltek, a blog hatására választották ezt az életmódot. Néhány alkalommal kaptam felkéréseket különféle magazinoktól, internetes portáltól, legutóbb egy tv-műsortól is, ahol lehetőségem volt a vegán ételek és életmód népszerűsítésére.

Miért lettél vegetáriánus? Megosztanál az olvasókkal egyet-kettőt ennek az életmódnak általad megtapasztalt előnyei közül?

21 évvel ezelőtt egy, a témával foglalkozó könyvet, illetve annak tejtermelésről szóló fejezetét elolvasva döntöttem úgy, hogy nem szeretnék tejterméket fogyasztani. A húsfogyasztás mellőzése ezzel párhuzamosan lépett be az életembe, amikor közel egy évig a könyv étrendjei alapján étkeztem. Mindenképpen előnyként élem meg a saját személyes fejlődésem útján, hogy az évek során a főként egészségügyi okok miatt választott életmód egyre inkább etikai kérdéssé is vált számomra.
Mik a jövőbeni terveid, akár a bloggal, akár az egészséges életmóddal kapcsolatban?

Amióta a gyermekeim nagyobbak lettek, és én is újra dolgozom, sajnos kevesebb időm jut a blog rendszeres frissítésére, de igyekszem azért fenntartani, rendszeresen bővítve új receptekkel. Nemrégiben elindítottam „A 30 napos vegán kihívás” programot, melynek keretében 30 napig vegán menüterveket osztottam meg a csatlakozókkal – a kezdeményezés minden várakozást felülmúlt!

Recept:

Céklatorony avokádós kesukrémmel és karamellizált tofuval

Hozzávalók (2 főre):

  • 260 g főtt cékla
  • 300 g natúr tofu
  • 3 ek. olívaolaj
  • 2 tk. agávészirup vagy méz
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 avokádó
  • 100 g natúr kesudiókrém
  • 1 ek. citromlé

Elkészítés:
A céklát vágjuk vékony szeletekre, a tofut kb. ½ cm vastag szeletekre, és egy pogácsaszaggatóval vágjunk ki belőle a céklával azonos méretű köröket. Egy tepsit kenjünk ki olajjal, és a tofuszeleteket süssük 160 °C-on, oldalanként kb. 3 percig. Adjuk hozzá az agávészirupot (vagy a mézet), egy kis sót, majd karamellizáljuk benne a tofut, kb. 20 mp-ig. Pürésítsük össze a meghámozott avokádót a kesukrémmel, a citromlével és a fokhagymával, végül sózzuk. Rétegezzük egymásra a céklát, a krémet és a tofut.


A teljes cikk elolvasható a magazin 26. számában
 

Dankóné R. Magdolna
Otthon 2013. augusztus 08., csütörtök 19:19
Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Kövessen minket a Facebookon és a Twitteren is!
Aktuális számunk
Megjelenés
június
10-én.
A tartalomból:
Nyitott Szemmel Mediációs Műhely
Fizessen elő magazinunkra!
Válassza ki az előfizetés időtartamát
és kattintson a Tovább gombra.
Éves
4000 Ft (postaköltséggel)
Féléves
2000 Ft (postaköltséggel)
valamint
Tekintse meg a Nyitott Szemmel magazin digitális változatát is! Az első két szám INGYENES!
Nyitott Szemmel kiadványok
Programajánló
A 2011. évi személyi jövedelemadók 1%-ából 2012-ben 131.678 Ft-ot utalt ki a NAV az Élj Inkább Alapítvány számára. Az Önök által felajánlott összeget a Nyitott Szemmel magazin nyomdaköltségére fordítottuk.
Köszönjük, hogy 1%-os felajánlásaikkal támogatták célkitűzéseinket, és 2014-ben ismét bizalmat szavaztak számunkra.
Bezár
Cikk küldése e-mailben
Konyhák az interneten: Vegagyerek

Kinek (e-mail cím):
Kitől (név):
Kitől (e-mail cím):
 
Küldés
 
 
Copyright © 2008-2019 Nyitott Szemmel Online. Minden jog fenntartva
 

Bezár
Bejelentkezés

Felhasználónév


Jelszó

Elfelejtette a jelszavát? Kattintson ide.

Belépés
Bezár
Keresés a cikkekben

Írja be a keresendő kifejezést. Több szót is megadhat szóközzel elválasztva.



Keresés