Bejelentkezés Bejelentkezés | Regisztráció KeresésKeresés KeresésVendégkönyv Írjon nekünkÍrjon nekünk RSSRSS Legyen a kezdőlapomLegyen a kezdőlapom KedvencekhezKedvencekhez
24. óra
Létkérdések
Otthon
Kultúra
Bibliai rejtélyek
Életmód
Tallózó
Zöldsarok
Receptek
 
Itt vagyok: Főoldal » Cikkek » Otthon » Kulcs a férfiszívhez

Kulcs a férfiszívhez

Ha megkérdeznénk néhány feleséget, hogy férjével és házasságával kapcsolatban mi lenne a legnagyobb kívánsága, akkor valószínűleg valami ilyesféle választ kapnánk: „Házasságunkban azt szeretném, ha a férjem ugyanúgy szeretne engem, ahogy én őt, és látnám az érzéseiből, szavaiból, abból, ahogyan bánik velem, hogy tényleg szeret...”
Otthon 2010. január 12., kedd 19:25
Betűméret növelése Betűméret csökkentése Szóljon hozzá Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra

A nők számára az egyik legalapvetőbb szükséglet, hogy érezzék, szeretve vannak. Ők általában és természetszerűleg készek arra, hogy szeressék férjüket, és hogy ezt ki is mutassák, ám gyakran úgy érzik, hogy szívük párja sokkal kevésbé motivált szeretete kifejezésére. Ez zavaróan, sőt nemegyszer fájdalmasan hat, mert minden Éva érezni szeretné, hogy különleges az ő Ádámja számára, de a teremtés „koronája” leginkább mással van elfoglalva, mintsem párja szeretetigényével. Emiatt aztán a feleség azon kezd dolgozni, hogy férje megváltozzon és javuljon ebben. És nagy valószínűséggel ekkor kezdődnek a problémák. Mégpedig azért, mert a férj „megjobbítása” abból a feltevésből indul ki, hogy minden ember – akár nő, akár férfi – alapvetően ugyanarra vágyik: hogy szeressék, mégpedig lehetőleg kicsit romantikusan, szentimentálisan.

 

„Szeretlek, drágám!”

Amikor a feleség egy rövid üzenetet küld a telefonján – „Szeretlek, drágám!” – azt szeretné, ha férje az üzenetet olvasva ugyanazt a melegséget érezné iránta, amit ő érzett férje iránt, amikor az üzenetet írta. Azt szeretné, ha a szeretet kifejezése arra sarkalná férjét, hogy ő is jobban szeressen. Szeretettel akar szeretetet ébreszteni.

A másik leggyakoribb formája, ahogy a feleségek formálni kívánják férjüket, a beszéd. Mivel a nő számára az egyik legfontosabb dolog, amin keresztül érezhetik a szeretetet az, ha férjük beszélget velük, ezért teljesen magától értetődőnek veszik azt, hogy a férfi is akkor érzi szeretve magát, ha felesége beszélget vele. Ezért van az, hogy a házasságokban a beszélgetések többségét a nők kezdeményezik. Vagy azért, hogy a pozitív érzéseket megosszák egymással, és így növeljék a szeretetet, vagy épp azért, hogy az apróbb problémákat, kellemetlen érzéseket átbeszéljék, ezzel mintegy kitisztítsák, frissítsék kapcsolatukat, és így újra helyreállítsák a szeretetet. A női gondolkodásmód, problémaközelítés központjában a szeretet áll, és úgy gondolják, hogy ugyanez igaz a férfiakra is. Pedig nem! A férfiakat nem a szeretet, hanem valami más motiválja arra, hogy szeressék feleségüket.


Miért megyünk el egymás mellett?

Először is a férfiakra általában sokkal kevésbé igaz, mint a nőkre az, amit a szociálpszichológia úgy nevez: expresszív-reszponzív magatartás. A nők sokkal inkább kifejezik érzéseiket, többet mosolyognak (ezért aztán tudományosan bizonyított, hogy több „nevető-síró” ráncuk is van), sokkal inkább reagálnak a másik ember számára is könnyen értelmezhető arckifejezéseikkel, de a „beszélőkéjük” is sokkal fejlettebb, mint általában a férfiaké. A kutatások szerint azokban az esetekben, amikor a házassági feszültségekre az egyik fél bezárkózik, 85 százalékban a férfi az, aki nem beszél, némává válik. A helyzet paradoxonja – ahogy azt Emerson és Sarah Eggerichs házassági tanácsadók nagyon jól megfogalmazták – az, hogy míg a legtöbb nő úgy érzi, meg kell beszélni a napi kisebb problémákat, hogy megelőzhessék egy komoly házassági probléma kialakulását, addig a férfiak számára a napi problémák rendszeres átbeszélése azt jelentheti, hogy nagy baj van a házasságban. Ezért aztán, hogy lehetőleg ne tetézzék a problémát, inkább nem akarnak beszélni róla, és így lehetőleg szeretnék a közeledő fenyegető veszélyt megelőzni. Míg a nő azt érezheti, hogy „kibeszélhettük, és rendben vagyunk”, addig a férfinak az a benyomása lehet, hogy a házasságuk nem jó, és kevésbé boldogító.


Más nyelv, más világ

A nők által beszélt szeretet- és kapcsolatközpontú gondolkodás és nyelv nem a férfiak gondolkodása és nyelve. Ha meg akarjuk magunkat értetni valakivel, aki nem beszéli a mi országunk nyelvét, vagy csak töri, akkor meg kell tanulnunk a másik nyelvén beszélni. Bár a bestseller regények vagy a hollywoodi filmek legtöbbje azt közvetíti, hogy a szeretet érzelmeinek kifejezése a legfontosabb ahhoz, hogy férfi és nő boldog kapcsolatban éljen, a valóságban – a nőkkel ellentétben – a férfiak többsége mégsem ettől érzi kielégítőnek a házasságát.

Meglepően hangozhat, de nagyon sok férfi számára sokkal többet jelent, ha felesége nem akarja rázúdítani mindazt, ami aznap történt, illetve viszonzásképpen nem akarja azonnal hallani, hogy milyen volt (részleteiben!) a férje napja. Számára elég, ha érzi, hogy felesége ott van a közelében, csinál valamit vele párhuzamosan, vagy csak nézi őt, amint tesz-vesz, vagy a gyermekkel játszik. Az erősebb nem számára az egymás közelében vagy egy légtérben tartózkodás ugyanolyan erővel bír, mint a feleségek számára a közös beszélgetés. Szinte minden Ádámot boldoggá teszi, ha Évája ott van a közelében, leül mellé, amíg újságot olvas vagy híradót néz. Ha a férfit nézi a felesége, miközben ő a hobbijával foglalkozik, vagy épp autót bütyköl, akkor ezzel nagyon sok férfi a mennyben érzi magát, és a nő szeretetet ébreszt önmaga iránt.

Ezzel már közelebb kerültünk a rejtélyhez, mi az, ami a férfit motiválhatja, serkentheti, hogy szeresse feleségét: az, ha a felesége viselkedése azt fejezi ki, hogy elismeri, respektálja, tiszteli élete párját. Míg a nőben a szeretet igénye a legerősebb hajtóerő, addig a férfiben a nőtől kapott megbecsülés igénye a legfontosabb. A férfi szívéhez a kulcs a felesége kezében, ha férjével nem szeretetközpontú nyelvet használ, hanem az elismerés és a tisztelet nyelvét. Ahogyan a férj szájából csodás hatással lehet feleségére, akár több évtizedes házasság után is egyetlen szó, s mindenki tudja, melyik ez, ugyanígy a tiszteletet, elismerést kifejező szavak a férjnek címezve új erőt adhatnak egy kapcsolatnak. Sokkal jobban megérintik (ha nem is látszik meg mindjárt) a férfiak szívét a „nagyon szeretlek” helyett azok a mondatok, hogy: „Biztonságban érzem magam melletted.” „Annyira megnyugtató, hogy mindent megteszel, hogy gondoskodj rólunk.” „Apus, tényleg felnézek rád.” „Olyan nagy a bicepszed…? (Igen, még ez is! Mert a férfiak öntestképe egészen más, mint a nőké – bármikor képesek a tükör előtt „Schwarzeneggerré” válni a maguk számára, a nyilvánvaló súlyfelesleg ellenére.) Pszichológiai kutatások szerint a férfiak sokkal biztosabbak abban, hogy feleségük szereti őket, mint abban, hogy tiszteli.

Ha a feleségek szeretnék, hogy férjük boldogoknak érezzék magukat a házasságban – ez a legjobb módja annak, hogy a férfi késztetve legyen arra, hogy kifejezze szeretetét párja iránt, és ezzel boldoggá tegye a nőt –, akkor minden Évának meg kell tanulnia a tisztelet nyelvét.

Egy új nyelvet megtanulni mindig időbe telik, és a legtöbb embernek nem is megy könnyen. Így van ez a tisztelet nyelvével is. Kezdetben, amíg nem válik szokássá, tudatosan kell minden nőnek figyelnie arra, hogy milyen nyelven beszél. Egy új, ismeretlen nyelvet először mindenki dadogva, akadozva, sőt hibásan beszél, de ahogy egyre többet használjuk, egyre nagyobb örömet, beteljesülést ad. Így van ez a tisztelet nyelvével is. Minél inkább hajlandóak vagyunk használni, annál pozitívabb változások történhetnek a férjek viselkedésében, szeretetük kifejezésében. Ha a férj érzi, hogy tiszteli a felesége, akkor szereti a feleségét. Ha a feleség érzi a szeretetet, könnyebben és jobban tiszteli a férjét, aki ezt érezve könnyebben és kifejezőbben szereti a feleségét, és így tovább… Melyikünk az, aki nem szeretné, ha ez a pozitív spirál az ő házasságában is működne? Csak rajtunk múlik.

Gary Chapman pszichológus szerint mindenkinek van egy szeretetnyelve, amin keresztül érzi, hogy szeretik. Ennek megismerése és gyakorlása minden házasságban elengedhetetlen. Felosztásában öt szeretetnyelvet említ:

  1. Elismerő szavak
  2. Minőségi idő
  3. Ajándékozás
  4. Szívességek
  5. Testi érintés
Végh József, pszichológus
Otthon 2010. január 12., kedd 19:25
Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Kövessen minket a Facebookon és a Twitteren is!
Aktuális számunk
Megjelenés
január
01-én.
A tartalomból:
Nyitott Szemmel Mediációs Műhely
Fizessen elő magazinunkra!
Válassza ki az előfizetés időtartamát
és kattintson a Tovább gombra.
Éves
4000 Ft (postaköltséggel)
Féléves
2000 Ft (postaköltséggel)
valamint
Tekintse meg a Nyitott Szemmel magazin digitális változatát is! Az első két szám INGYENES!
Nyitott Szemmel kiadványok
Programajánló
A 2011. évi személyi jövedelemadók 1%-ából 2012-ben 131.678 Ft-ot utalt ki a NAV az Élj Inkább Alapítvány számára. Az Önök által felajánlott összeget a Nyitott Szemmel magazin nyomdaköltségére fordítottuk.
Köszönjük, hogy 1%-os felajánlásaikkal támogatták célkitűzéseinket, és 2014-ben ismét bizalmat szavaztak számunkra.
Bezár
Cikk küldése e-mailben
Kulcs a férfiszívhez

Kinek (e-mail cím):
Kitől (név):
Kitől (e-mail cím):
 
Küldés
 
 
Copyright © 2008-2019 Nyitott Szemmel Online. Minden jog fenntartva
 

Bezár
Bejelentkezés

Felhasználónév


Jelszó

Elfelejtette a jelszavát? Kattintson ide.

Belépés
Bezár
Keresés a cikkekben

Írja be a keresendő kifejezést. Több szót is megadhat szóközzel elválasztva.Keresés