Bejelentkezés Bejelentkezés | Regisztráció KeresésKeresés KeresésVendégkönyv Írjon nekünkÍrjon nekünk RSSRSS Legyen a kezdőlapomLegyen a kezdőlapom KedvencekhezKedvencekhez
24. óra
Létkérdések
Otthon
Kultúra
Bibliai rejtélyek
Életmód
Tallózó
Zöldsarok
Receptek
 
Itt vagyok: Főoldal » Cikkek » Otthon » Otthoni tanulási praktikák

Otthoni tanulási praktikák

Köztudott, hogy a gyermekek mindössze 10-15 percig képesek egy dologra összpontosítani, utána elkalandozik a figyelmük. (Mellesleg, a felnőttek átlaga sem sokkal jobb!) Hogyan segítsük gyermekünket, hogy minél hatékonyabban elsajátíthassák és memorizálhassák az adott feladatot?
Otthon 2012. március 06., kedd 18:23
Betűméret növelése Betűméret csökkentése Szóljon hozzá Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Hasonló cikkek

A Bodzavár Alapítvány által kidolgozott fejlesztési tematika nem hagyja figyelmen kívül a gyermekek adottságait, így a szövegértés, a rövid és középtávú memória fejlesztése, a szövegfeldolgozás mellett számos más területen is remek és kézzelfogható eredmények érhetők el.

Tanulás mindössze 30 perc alatt
Egy-egy témazáróra való felkészülés rengeteg időt vesz igénybe és jelentős szellemi-idegzeti megterhelést ró a gyerekekre. Ha leckénként fél órát szánunk ismétlésre, az tíz lecke esetén 5 óra felkészülést igényel. A gyermeknek emellett még másik négy-öt tantárgyból is fel kell készülnie másnapra. Ennyit képtelenség tanulni! Azonban a már korábban, leckénként összeállított gondolati ábra és rajz segítségével az ismétlés leckénként már csak 10 percet vesz igénybe. Ez 1 óra 40 percet jelent. Ennyit még lehet tanulni! Érdemes kipróbálni!

Az első 10 perc:

– Nyissátok ki a tankönyvet és számoljátok meg, hány oldal a másnapra feladott iskolai lecke.
– Olvassátok el a címét és nézzétek meg, mennyire kapcsolódik leckétek az előzőhöz és az utána következőhöz.
– Nézzétek meg, vannak-e alcímek, s ha igen, logikusan tagolják-e a leckét. Figyelem! Az al– és fejezetcímek többnyire nem következetesek! Fogjatok egy papírt és írjátok le egymás alá az esetleg már javított alcímeket. Hagyjatok köztük bőven helyet.
Még mindig nem tartunk magánál a lecke szövegénél...
– Most fussátok át felületesen a szöveget, és ami fontosnak tűnik – egy-egy szó, fogalom –, azt írjátok a megfelelő alcím alá. Ezek az úgynevezett kulcsszavak.
Ha nem merültök el a részletekben, kb. most telt el az első 10 perc. Rakjátok le a könyvet, álljatok fel pár percre és csináljatok valami mást. Egyetek egy almát, igyatok, de maximum 5 percet pihenjetek.

A második 10 perc:

– Kezdjetek neki a lecke szövegének és olvassátok el. Közben, ha szükséges, alakítsatok a vázlaton. Ha gyermeked nehezen és lassan olvas, segíts neki! A lényeg, hogy ebben a második szakaszban is legfeljebb 10-15 percig tanuljatok.
Hogy gyermekednek mennyi tanulásra van szüksége, egyénileg változó. Kis gyakorlással elérhető, hogy a kétszeri 10 perces nekifutás egy órai szöszmötölést helyettesít!

A harmadik 10 perc:

Sajnálatos módon a tankönyvek összeállítói nem foglalkoznak azzal az ismert ténnyel, hogy közel hatvanszor gyorsabb a képek bevésődése az írott szövegnél. Míg a képpé alakított lecke észrevétlenül kúszik be gyermeked memóriájába, addig az olvasott csak nagyon nyögvenyelősen vagy még úgy sem. És akkor az olvasási problémákról még nem is ejtettünk szót …
A háromszor 10 perces tanulási módszer egyik leghatékonyabb lezárása a gondolati ábra és rajz felvázolása. Ez könnyen és logikusan megjegyezhető, rajzos vázlattá alakítja a leckét. Az így átalakított lecke később percek alatt újra feleleveníthető! Verhetetlen adu gyermeked kezében, amikor pl. témazáróra készül!
Ezt a technikát sok területen alkalmazzák – kivéve az oktatásban. Természetesen minden tematikát a gyermekek igényeihez alkalmazkodva kell kialakítani. Figyeld meg, miként készíthettek az amúgy jó vázlatból tanulható vázlatot.

Lecke a mókusokról:

A valódi mókusok (Sciurini) a mókusfélék családjába tartozó bozontos farkú, erdőlakó rágcsálók. A mókus hangutánzó szó, az állat makogó hangjából ered. Régi alakja móka volt, amely kedveskedő -us végződést kapott (lásd még „cicus”, „kutyus”). A legtöbb faj az amerikai kontinensen él. Eurázsiában a negyven fajból csupán négy található meg. Közép-Európában elterjedt fajuk az európai mókus, más néven európai vörös mókus vagy egyszerűen csak mókus.

Életmódjuk: A mókus jól alkalmazkodott a fán való életmódhoz. Rendkívül fürge, szüntelenül táplálék – fenyő- és egyéb magvak, mogyoró vagy gomba – után kutat. Fogai a rágcsáláshoz alkalmazkodtak, a rágcsálók közé tartozik. Városi parkokban is – gyakran teljesen szelíden – előfordul. Táplálékuk fák magvaiból, gyümölcseiből, gombákból és rovarokból áll, de emellett előfordul, hogy madártojást és madárfiókákat is fogyasztanak. Ősszel különféle magvakat gyűjtenek és raktároznak télire. Nem alszanak téli álmot, csupán téli pihenőt tartanak.
Kulcsszavak:
mókusok, valódi mókusok, erdőlakó rágcsálók, Eurázsiában négy faj, vörös mókus, legtöbb faj amerikai, negyven faj, bozontos farkú, fürge, magvak, mogyoró, gomba, városi parkok, táplálékuk magvak, gyümölcsök, gombák, rovarok, madártojás, madárfióka, nem alszanak téli álmot.
Az így kigyűjtött szavakat csoportosítsátok logikusan. A csoportok nevei kerüljenek a cím köré, a kulcsszavakat pedig illesszétek a megfelelő helyre.

 

Gondolati ábra


 

Gondolati rajz

 

 

Otthon 2012. március 06., kedd 18:23
Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Kövessen minket a Facebookon és a Twitteren is!
Aktuális számunk
Megjelenés
január
01-én.
A tartalomból:
Nyitott Szemmel Mediációs Műhely
Fizessen elő magazinunkra!
Válassza ki az előfizetés időtartamát
és kattintson a Tovább gombra.
Éves
4000 Ft (postaköltséggel)
Féléves
2000 Ft (postaköltséggel)
valamint
Tekintse meg a Nyitott Szemmel magazin digitális változatát is! Az első két szám INGYENES!
Nyitott Szemmel kiadványok
Programajánló
A 2011. évi személyi jövedelemadók 1%-ából 2012-ben 131.678 Ft-ot utalt ki a NAV az Élj Inkább Alapítvány számára. Az Önök által felajánlott összeget a Nyitott Szemmel magazin nyomdaköltségére fordítottuk.
Köszönjük, hogy 1%-os felajánlásaikkal támogatták célkitűzéseinket, és 2014-ben ismét bizalmat szavaztak számunkra.
Bezár
Cikk küldése e-mailben
Otthoni tanulási praktikák

Kinek (e-mail cím):
Kitől (név):
Kitől (e-mail cím):
 
Küldés
 
 
Copyright © 2008-2019 Nyitott Szemmel Online. Minden jog fenntartva
 

Bezár
Bejelentkezés

Felhasználónév


Jelszó

Elfelejtette a jelszavát? Kattintson ide.

Belépés
Bezár
Keresés a cikkekben

Írja be a keresendő kifejezést. Több szót is megadhat szóközzel elválasztva.Keresés