Bejelentkezés Bejelentkezés | Regisztráció KeresésKeresés KeresésVendégkönyv Írjon nekünkÍrjon nekünk RSSRSS Legyen a kezdőlapomLegyen a kezdőlapom KedvencekhezKedvencekhez
24. óra
Létkérdések
Otthon
Kultúra
Bibliai rejtélyek
Életmód
Tallózó
Zöldsarok
Receptek
 
Itt vagyok: Főoldal » Cikkek » Tallózó » „Bolygónk legsokkolóbb katasztrófája”

„Bolygónk legsokkolóbb katasztrófája”

Az Aral-tó kiszáradása bolygónk legsokkolóbb katasztrófája - közölte Ban Ki Mun, ENSZ-főtitkár, aki sürgette a Közép-ázsiai államok vezetőit: tegyenek valamit a katasztrófa elhárításért.
Tallózó 2010. április 21., szerda 20:51
Betűméret növelése Betűméret csökkentése Szóljon hozzá Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra

Valaha a Föld negyedik legnagyobb tava volt, mostanra azonban területe 90%-kal csökkent, miután egy szovjet mezőgazdasági projekt miatt az azt tápláló folyókat elterelték.

A lecsökkenő tó tönkretette a virágzó halgazdaságokat és homoksivataggá változtatta a helyüket. Az elhagyott halászbárkák és kikötők a homoktenger közepén árválkodnak, minhta csak az égből pottyantak volna le a sivatagba. Mivel a víz elpárolgott, csak sós homok maradt a tó fenekén, amelyet akár Japánig és Skandináviáig sodor a szél, számos megbetegedést okozva.

Ban Ki Mun helikopteren repülte körbe az Aral-tavat egy diplomáciai látogatás keretében, amelyet az egykori szovjet, kelet-ázsiai vezetőkkel szerveztek. A körút érintette Muynak városát Üzbegisztánban is, ahol mólók nyúlnak a szürke sivatagba és tevék álldogálnak a halászhajók maradványai között.

– A mólóról se látni semmit, csak a hajótemetőt - mondta az ENSZ főtitkára Nukus városában, Karakalpak régió fővárosában. – Egyértelmű, hogy ez a világ legszörnyűbb katasztrófája, környezeti katasztrófája. Sokkoló látvány - tette hozzá.

– Szeretném, ha a helyi vezetők minél előbb tárgyalásokat kezdenének és közösen megoldást találnának a problémára - mondta és megígérte, hogy az ENSZ mindenben segíteni fog.

Az együttműködés azon bukott el, hogy a helyi vezetők nem értenek egyet a víz kérdésében - kinek van joga elterelni, kinek felhasználni?

Üzbég vezetők szerint Tádzsikisztán csatornázási munkálatai miatt folyik egyre kevesebb víz Üzbegisztánba. A jelek szerint a vízért való küzdelem egyre elkeseredettebbé válik, ahogy egyre nő a globális felmelegedés és egyre több ember él a Földön.

A vízproblémák miatti elégedetlenség konfliktusokat és lázadásokat szül az amúgy is szegénység sújtotta térségben; megfigyelők szerint ez megerősítheti a szélsőséges iszlamistákat is.

 


Az ENSZ főtitkára felhívta a figyelmet a régióban tapasztalható rettenetes emberi jogi helyzetre is. Ez a téma különösen feszültté teszi a főtitkár tárgyalását az üzbég elnökkel, Islam Karimovval, aki az 1991-es szovjet összeomlás óta irányítja az országot. Karimov nyomás alatt tartja az ellenzéket és a polgárjogi aktivistákat.

A találkozóra ráadásul két héttel azután kerül sor, hogy az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága kritikus hangú jelentést fogadott el Üzbegisztánról. A jelentés elkészítői a 2005-ös andidzsáni felkelés kivizsgálását követelik, amelyet a hatalom erőszakkal tiport el. Az ellenzék és civil aktivisták szerint több száz embert öltek meg, de a hatóságok szerint a híradások túlzóak és visszautasítottak minden kritikát - számolt be az AP Hírügynökség.

Forrás: 168 óra
Tallózó 2010. április 21., szerda 20:51
Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Kövessen minket a Facebookon és a Twitteren is!
Aktuális számunk
Megjelenés
október
10-én.
A tartalomból:
Nyitott Szemmel Mediációs Műhely
Fizessen elő magazinunkra!
Válassza ki az előfizetés időtartamát
és kattintson a Tovább gombra.
Éves
4000 Ft (postaköltséggel)
Féléves
2000 Ft (postaköltséggel)
valamint
Tekintse meg a Nyitott Szemmel magazin digitális változatát is! Az első két szám INGYENES!
Nyitott Szemmel kiadványok
Programajánló
A 2011. évi személyi jövedelemadók 1%-ából 2012-ben 131.678 Ft-ot utalt ki a NAV az Élj Inkább Alapítvány számára. Az Önök által felajánlott összeget a Nyitott Szemmel magazin nyomdaköltségére fordítottuk.
Köszönjük, hogy 1%-os felajánlásaikkal támogatták célkitűzéseinket, és 2014-ben ismét bizalmat szavaztak számunkra.
Bezár
Cikk küldése e-mailben
„Bolygónk legsokkolóbb katasztrófája”

Kinek (e-mail cím):
Kitől (név):
Kitől (e-mail cím):
 
Küldés
 
 
Copyright © 2008-2019 Nyitott Szemmel Online. Minden jog fenntartva
 

Bezár
Bejelentkezés

Felhasználónév


Jelszó

Elfelejtette a jelszavát? Kattintson ide.

Belépés
Bezár
Keresés a cikkekben

Írja be a keresendő kifejezést. Több szót is megadhat szóközzel elválasztva.Keresés