Bejelentkezés Bejelentkezés | Regisztráció KeresésKeresés KeresésVendégkönyv Írjon nekünkÍrjon nekünk RSSRSS Legyen a kezdőlapomLegyen a kezdőlapom KedvencekhezKedvencekhez
24. óra
Létkérdések
Otthon
Kultúra
Bibliai rejtélyek
Életmód
Tallózó
Zöldsarok
Receptek
 
Itt vagyok: Főoldal » Cikkek » Tallózó » A vártnál hamarabb bekövetkezhet a nagy kaliforniai földrengés

A vártnál hamarabb bekövetkezhet a nagy kaliforniai földrengés

A nagy földrengés (Big One), amely a geológusok szerint rövidesen lesújt Kaliforniára, még a vártnál is korábban bekövetkezhet egy tanulmány szerint. A Kaliforniai és az Arizonai Egyetem kutatói.
Tallózó 2010. augusztus 25., szerda 21:08
Betűméret növelése Betűméret csökkentése Szóljon hozzá Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
A nagy földrengés (Big One), amely a geológusok szerint rövidesen lesújt Kaliforniára, még a vártnál is korábban bekövetkezhet egy tanulmány szerint. A Kaliforniai és az Arizonai Egyetem kutatói a Csendes-óceánhoz tektonikus lemezekkel kapcsolódó, Kaliforniát észak-déli irányban átszelő Szent András-törésvonal egyik szakaszán az elmúlt 700 év alatt történt földrengéseket tanulmányozták.

A Los Angelestől 160 kilométerre északnyugatra található Carrizo Plain körzetében elvégzett kutatás révén kiderült, hogy a térségben jóval nagyobb volt az erős földrengések száma, mintsem a tudósok gondolták volna. E földmozgások között 45 évtől 144 évig terjedő idő telt el. Lisa Grand Ludwig, a Geology című szakfolyóirat szeptemberi számában megjelenő tanulmány vezetője közleményében rámutat: a számok tanúsága szerint közel van a következő földrengés a Szent András-törésvonalon.

Tény, hogy a térségben a legutóbbi Big One – a 7,8-os erősségű Fort Tejon-i földrengés 1857-ben - több mint 150 éve történt. A tudósok szerint nem igaz az az általánosan elfogadott elgondolás, amely szerint a törésvonalon 200-400 évenként történik nagyobb földrengés. A geológusok szerint 70 százalékos az esélye egy pusztító kaliforniai földrengésnek a következő harminc évben.

Ken Hudnut, az Amerikai Földtani Intézet (USGS) munkatársa szerint a tanulmány igen fontos, mert megkérdőjelezi az igen erős, de nagy időközönként bekövetkező földrengések elméletét.

Sinan Akciz kutató, aki szénmintákat vett a Szent András-árokból, amelyek segítségével meg tudták állapítani a korábbi földrengések időpontját és erejét, szintén nem túl derűlátó a helyzetet illetően: ha az elmúlt 700 évben nem is voltak gyakoribbak a földrengések, kevésbé drámaiak voltak, az erősségük 6,5 és 7,9 közötti volt.

Lisa Grand Ludwig reméli, hogy a tanulmány felnyitja a legnépesebb amerikai szövetségi állam, Kalifornia lakóinak szemét, akik szerinte nem vesznek tudomást az esetleges pusztító földrengés veszélyéről. „Felhős az ég... És biztosan esni fog? Nem. Ha felhőt lát az ember, veszi az esernyőjét. Ez a célja ennek a tanulmánynak is: hogy felkészülhessünk” – mondta.

A legutóbbi pusztító földmozgás az 1906-os San Franciscó-i földrengés volt az 1300 kilométer hosszú Szent András-törésvonalon. A 7,8-as erősségű földrengés lerombolta a várost, mintegy háromezren vesztették életüket.
Forrás: nol.hu
Tallózó 2010. augusztus 25., szerda 21:08
Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Kövessen minket a Facebookon és a Twitteren is!
Aktuális számunk
Megjelenés
október
10-én.
A tartalomból:
Nyitott Szemmel Mediációs Műhely
Fizessen elő magazinunkra!
Válassza ki az előfizetés időtartamát
és kattintson a Tovább gombra.
Éves
4000 Ft (postaköltséggel)
Féléves
2000 Ft (postaköltséggel)
valamint
Tekintse meg a Nyitott Szemmel magazin digitális változatát is! Az első két szám INGYENES!
Nyitott Szemmel kiadványok
Programajánló
A 2011. évi személyi jövedelemadók 1%-ából 2012-ben 131.678 Ft-ot utalt ki a NAV az Élj Inkább Alapítvány számára. Az Önök által felajánlott összeget a Nyitott Szemmel magazin nyomdaköltségére fordítottuk.
Köszönjük, hogy 1%-os felajánlásaikkal támogatták célkitűzéseinket, és 2014-ben ismét bizalmat szavaztak számunkra.
Bezár
Cikk küldése e-mailben
A vártnál hamarabb bekövetkezhet a nagy kaliforniai földrengés

Kinek (e-mail cím):
Kitől (név):
Kitől (e-mail cím):
 
Küldés
 
 
Copyright © 2008-2019 Nyitott Szemmel Online. Minden jog fenntartva
 

Bezár
Bejelentkezés

Felhasználónév


Jelszó

Elfelejtette a jelszavát? Kattintson ide.

Belépés
Bezár
Keresés a cikkekben

Írja be a keresendő kifejezést. Több szót is megadhat szóközzel elválasztva.Keresés