Bejelentkezés Bejelentkezés | Regisztráció KeresésKeresés KeresésVendégkönyv Írjon nekünkÍrjon nekünk RSSRSS Legyen a kezdőlapomLegyen a kezdőlapom KedvencekhezKedvencekhez
24. óra
Létkérdések
Otthon
Kultúra
Bibliai rejtélyek
Életmód
Tallózó
Zöldsarok
Receptek
 
Itt vagyok: Főoldal » Cikkek » Visszakapott szabadság » A zene hatása a jellemre

A zene hatása a jellemre

A zene a hétköznapok meghatározó kelléke lett. Zenét hallgatunk az autóban utazva, bevásárlás közben, a televízió, az internet elő ülve, ha pedig mindez még nem lenne elég, jöhet az okos telefon és a headset. Minden lehetséges műfaj, a kora gregorián zenétől a modern elektronikus zenéig egy gombnyomásra elérhető. Mi lehet akkor az oka annak, hogy egyes műfajokat sokkal többen keresnek és igényelnek? A zene minősége, befogadhatósága, szépsége, érzelmessége lenne e titok nyitja?
Visszakapott szabadság 2016. december 28., szerda 16:40
Betűméret növelése Betűméret csökkentése Szóljon hozzá Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Címkék
Hasonló cikkek

 Mi az oka annak, hogy az eltérő műfajokat kedvelők gyakran az élet más területein sem tudnak összhangba kerülni egymással? Zenei ízlésünket nagyban meghatározza, hogy szüleink milyen zenét kedveltek. A szülők kedvenc zenéit az esetek döntő többségében vagy teljesen átveszszük, vagy gyökeresen elutasítjuk. Sajnos ez nem függ a zene objektív minőségétől, inkább a szüleinkkel való kapcsolatunktól. A szülőkön túl meghatározó barátaink ízlése. Mivel a zenehallgatás oxitocin termelésre serkenti a szervezetet, amely egyfajta érzelmi összekötő vegyület, baráti kapcsolatainkat tudat alatt is megpecsételjük azzal, hogy elkezdjük hallgatni egymás kedvenc zenéit. Ez a jelenség a párkapcsolat első időszakában is jellemző, bár érdekes módon a szerelmespárok az idő múlásával visszatérnek saját, eredetileg kedvelt műfajukhoz, ami komoly problémákat okozhat, ha mindez már egy megkötött házasság kimondása után történik. Az esetek nagy részében igaz, hogy az ismerkedés korszakában, amíg még lehet, józanul fel kell mérni, hogy a másik milyen zenét hallgat szívesen, hisz kedvenc zenénk többet elárul a jellemünkről, mint az ízlésünkről.
A felsoroltakon kívül még számos külső inger befolyásolhatja zenehallgatási szokásainkat. Az iskola, a zeneiskola, a tanáraink mind hatással lehetnek ránk. Ha valakinek volt olyan tanár az életében, aki emberi oldalról és a pályaválasztás szempontjából is meghatározóvolt számára, annak a zenei ízlését is gyakran átveszi. Végül, de nem utolsósorban zenei ízlésünkre az hat leginkább, amit hallgatelső olvasatra nem tűnik korszakalkotó megállapításnak,de az esetek döntő többségében nem azt hallgatjuk, amit mi választunk, hanem amit a filmipar vagy a kereskedelem hallgattat velünk, és nem is gondolunk bele, hogy ezeknek a zenéknek milyen ízlésformáló hatásuk van.
A külső hatásokon túl természetesen saját érzelmi és gondolati beállítottságunk is meghatározó abban, hogy milyen zenét szeretünk,és az is természetes, hogy az alaptermészetünkhöz legközelebb álló műfajt fogjuk a legszívesebben hallgatni.
A dallam hatása a gondolkodásra...

 
Visszakapott szabadság 2016. december 28., szerda 16:40
Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Kövessen minket a Facebookon és a Twitteren is!
Aktuális számunk
Megjelenés
május
10-én.
A tartalomból:
Nyitott Szemmel Mediációs Műhely
Fizessen elő magazinunkra!
Válassza ki az előfizetés időtartamát
és kattintson a Tovább gombra.
Éves
4000 Ft (postaköltséggel)
Féléves
2000 Ft (postaköltséggel)
valamint
Tekintse meg a Nyitott Szemmel magazin digitális változatát is! Az első két szám INGYENES!
Nyitott Szemmel kiadványok
Programajánló
A 2011. évi személyi jövedelemadók 1%-ából 2012-ben 131.678 Ft-ot utalt ki a NAV az Élj Inkább Alapítvány számára. Az Önök által felajánlott összeget a Nyitott Szemmel magazin nyomdaköltségére fordítottuk.
Köszönjük, hogy 1%-os felajánlásaikkal támogatták célkitűzéseinket, és 2014-ben ismét bizalmat szavaztak számunkra.
Bezár
Cikk küldése e-mailben
A zene hatása a jellemre

Kinek (e-mail cím):
Kitől (név):
Kitől (e-mail cím):
 
Küldés
 
 
Copyright © 2008-2018 Nyitott Szemmel Online. Minden jog fenntartva
 

Bezár
Bejelentkezés

Felhasználónév


Jelszó

Elfelejtette a jelszavát? Kattintson ide.

Belépés
Bezár
Keresés a cikkekben

Írja be a keresendő kifejezést. Több szót is megadhat szóközzel elválasztva.Keresés