Bejelentkezés Bejelentkezés | Regisztráció KeresésKeresés KeresésVendégkönyv Írjon nekünkÍrjon nekünk RSSRSS Legyen a kezdőlapomLegyen a kezdőlapom KedvencekhezKedvencekhez
24. óra
Létkérdések
Otthon
Kultúra
Bibliai rejtélyek
Életmód
Tallózó
Zöldsarok
Receptek
 
Itt vagyok: Főoldal » Cikkek » Zöldsarok » A Velencei tó nem kér több betont!

A Velencei tó nem kér több betont!

Nem kér több betont a Velencei - tó, Fa és fű - IGEN, homok és beton NEM , A Velencei - tó nem ezt érdemli- ilyen szövegű transzparensekkel tiltakozott az Épülő Velencét Környezet Kultúra Egyesület a velencei képviselő-testület ülésén.
Zöldsarok 2011. április 11., hétfő 10:49
Betűméret növelése Betűméret csökkentése Szóljon hozzá Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra

A civilek a Velencei – tó védett parti sávjába engedély nélkül épített betonteraszok miatt tiltakoztak a parázs hangulatú hétfői testületi ülésen Velencén. Mindez nem pusztán esztétikai probléma, ahogy a testületi ülésen Oláhné Surányi Ágnes, Velence polgármestere állította. hanem jogi és környezetvédelmi kérdés. A polgármester annak ellenére kitart állítása mellett, hogy napvilágra került egy hivatalos jegyzőkönyv, amely egyértelműen megállapítja: nincsen építési engedély a betonmonstrumokra.

Azt, hogy mit lehet építeni a Velencei – tó partján, a 21/2006.(I.31.) Kormányrendelet szabályozza. A kormányrendelet 2.§ (2) bekezdés b) pontja szerint a szerint a Velencei – tóra is érvényes parti sáv szélessége a partvonaltól számított hat méter. A 3.§ (3) bekezdése szerint a parti sávban épületet, építményt csak kivételesen lehet elhelyezni, külön jogszabályban előírtak szerint.

A Sz - Épülő Velencét Egyesület birtokába került hivatalos jegyzőkönyv értelmében a mederkezelői hozzájárulás nem terjed ki a vasbeton teraszokra, és a vízjogi létesítési engedélyben sem szerepel.

A jegyzőkönyv szerint:
"Ezen átdolgozott terv alapján az önkormányzat építési engedélykérelmet nyújt be (tehát nincs neki) az építési hatósághoz, melyhez a vízjogi szakhatósági előírásokat beszerzi (tehát ez sincs neki).
Az eddig a parti sávban megépült, vagy épülőben lévő létesítmények fenti szintre visszabontásra kerülnek.
Az építtető vállalja, hogy a bontási munkákat 30 napon belül megkezdi és a Velencei-tó kapuja beruházás hivatalos átadásáig az engedélyeknek megfelelő átalakításokat elvégzi (tehát az átalakítás szükséges).”

Velence polgármestere azonban továbbra is makacsul tagad, és állítja, hogy jogerős építési engedélyeik vannak, azonban ezeket nem mutatta be annak ellenére, hogy még szombaton az engedélyek hétfői nyilvánosságra hozatalát ígérte. A polgármester a nyilvános ülésen nem reagált arra, amikor az egyesület szóvivője bemutatta a látványtervek és az építkezésen készült fotók közötti különbséget, sőt: azzal gyanúsította meg a civileket, hogy manipulálták a képeket.

A tény azonban ezzel szemben az, hogy a látványterveken íves fateraszok látszanak betonfalak nélkül, míg a tóparton épült összesen öt beton monstrum a valóságban fél teniszpályányi nagyságú, téglalap alakú, és két méter magas vasbeton falak határolják őket.

Az engedély nélküli építkezéseknél úgynevezett fennmaradási engedélyt kell kérni az építmény használatához, és az illetékes építésügyi hatóság bírságot szab ki. A Sz – Épülő Velencét Egyesület ezt a megoldást továbbra sem fogadja el és teljes bontást követel a vasbeton teraszok egészére vonatkozóan.

A Velencei – tó második legnagyobb természetes tavunk, állami tulajdon, közkincs, ami törvény erejénél fogva védett. A Sz-Épülő Velencét Egyesület visszautasítja azt az alaptalan vádat, hogy a civilek azért tiltakoznak az engedély nélküli építkezés és a környezetrombolás ellen, mert egyéni érdekeik így kívánják. Az egyesület tagjainak döntő többsége nem a tóparton lakik, viszont valamennyien úgy vélik: aki a Velencei tavat, mint természeti kincset nem óvja, ehelyett engedély nélkül, betonnal önteti ki a tó partját, az nem méltó a város vezetésére.

A Velencei-tó Kapuja nevű 2,2 milliárdos beruházáshoz a velencei önkormányzat 1.4 milliárd forint uniós és kormányzati támogatást kapott. Az építés 2010 októberében kezdődött. A projekt keretében 2700 négyzetméter alapterületű szolgáltató központ is épül közvetlenül a tóparton. Környezetvédők és helyi civilek többször tiltakoztak az építkezés ellen.

Forrás: Greenfo.hu
Zöldsarok 2011. április 11., hétfő 10:49
Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Kövessen minket a Facebookon és a Twitteren is!
Aktuális számunk
Megjelenés
január
01-én.
A tartalomból:
Nyitott Szemmel Mediációs Műhely
Fizessen elő magazinunkra!
Válassza ki az előfizetés időtartamát
és kattintson a Tovább gombra.
Éves
4000 Ft (postaköltséggel)
Féléves
2000 Ft (postaköltséggel)
valamint
Tekintse meg a Nyitott Szemmel magazin digitális változatát is! Az első két szám INGYENES!
Nyitott Szemmel kiadványok
Programajánló
A 2011. évi személyi jövedelemadók 1%-ából 2012-ben 131.678 Ft-ot utalt ki a NAV az Élj Inkább Alapítvány számára. Az Önök által felajánlott összeget a Nyitott Szemmel magazin nyomdaköltségére fordítottuk.
Köszönjük, hogy 1%-os felajánlásaikkal támogatták célkitűzéseinket, és 2014-ben ismét bizalmat szavaztak számunkra.
Bezár
Cikk küldése e-mailben
A Velencei tó nem kér több betont!

Kinek (e-mail cím):
Kitől (név):
Kitől (e-mail cím):
 
Küldés
 
 
Copyright © 2008-2019 Nyitott Szemmel Online. Minden jog fenntartva
 

Bezár
Bejelentkezés

Felhasználónév


Jelszó

Elfelejtette a jelszavát? Kattintson ide.

Belépés
Bezár
Keresés a cikkekben

Írja be a keresendő kifejezést. Több szót is megadhat szóközzel elválasztva.Keresés