Bejelentkezés Bejelentkezés | Regisztráció KeresésKeresés KeresésVendégkönyv Írjon nekünkÍrjon nekünk RSSRSS Legyen a kezdőlapomLegyen a kezdőlapom KedvencekhezKedvencekhez
24. óra
Létkérdések
Otthon
Kultúra
Bibliai rejtélyek
Életmód
Tallózó
Zöldsarok
Receptek
 
Itt vagyok: Főoldal » Cikkek » Zöldsarok » Egyre nagyobb a vízhiány az egyre növekvő városokban

Egyre nagyobb a vízhiány az egyre növekvő városokban

Világszerte immár 828 millió ember él nyomornegyedekben vagy a nagyvárosok peremkerületeinek illegális telepein: számukra a legégetőbb probléma a tiszta víz és az alapvető egészségügyi ellátások biztosítása - az ENSZ a március 22-i Víz világnapja alkalmából hívta fel a figyelmet a víz és a városiasodás problémájára.
Zöldsarok 2011. március 31., csütörtök 10:24
Betűméret növelése Betűméret csökkentése Szóljon hozzá Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Hasonló cikkek

A társadalom alsó peremén élők arra kényszerülnek, hogy magánkereskedőktől vásároljanak vizet, gyakran ötvenszer drágábban, mint gazdag "szomszédaik" - emelte ki a szervezet.

Jelenleg a világ lakosságának fele városokban él, húsz éven belül ez a szám csaknem hatvan százalékra emelkedhet - ez ötmilliárd embert jelent. Az ilyen mértékű fejlődéssel együtt járó kihívások közül a vízellátás problémája a legsürgetőbb. A városi fejlődés 95 százaléka ugyanis a fejlődő országokban fog végbemenni, ahol már most minden negyedik városlakónál hiányzik a vezetékes vízellátás. Afrikában és Ázsiában 2030-ra feltehetőleg kétszer annyian élnek majd városokban, mint 2000-ben.

A jelenlegi körülmények között a változásnak súlyos következményei lehetnek: a szennyezett ivóvíz halálos kolera- és hasmenéses járványt, valamint a maláriás esetek szaporodását okozhatja. Jelenleg naponta kétmillió tonna szemét landol a vízrendszerben. A vezetékeken lévő réseken pedig néhány városban a vízkészletnek akár ötven százaléka is a földbe szivároghat. A becslések szerint metropoliszokban így akár 250-500 millió köbméter víz is veszendőbe mehet - ez a mennyiség 10-20 millió ember ivóvízszükségletét fedezné. Az ENSZ ugyanakkor hangsúlyozza: a városok ivóvízzel kapcsolatos problémái megoldhatóak, hiszen a megoldáshoz szükséges tudás, a tapasztalatok és a technológiák nagyrészt már rendelkezésre állnak.

Az ENSZ-közgyűlés az 1992-es dublini környezetvédelmi világkonferencia javaslatára döntött a Víz világnapja megtartásáról. Több mint egymilliárd ember nem jut egészséges és elegendő ivóvízhez, az Egészségügyi Világszervezet, a WHO becslése szerint a fejlődő országokban valamennyi betegség 80 százaléka és évente kétmillió idő előtti elhalálozás a szennyezett vízre vezethető vissza. Az ENSZ Közgyűlése a 2005-2015 közötti időszakot a "Víz az életért" cselekvés nemzetközi évtizedének nyilvánította, célul tűzve ki, hogy a tiszta vizet nélkülöző fejlődő világbeli lakosság több mint fele rendes ivóvízhez juthasson. Az idei rendezvénysorozat mottója: "Víz a városokért - városok a vízért".

Forrás: Greenfo.hu
Zöldsarok 2011. március 31., csütörtök 10:24
Cikk küldése e-mailben Nyomtatás Iratkozzon fel RSS szolgáltatásunkra
Ossza meg ismerőseivel!
Kövessen minket a Facebookon és a Twitteren is!
Aktuális számunk
Megjelenés
október
10-én.
A tartalomból:
Nyitott Szemmel Mediációs Műhely
Fizessen elő magazinunkra!
Válassza ki az előfizetés időtartamát
és kattintson a Tovább gombra.
Éves
4000 Ft (postaköltséggel)
Féléves
2000 Ft (postaköltséggel)
valamint
Tekintse meg a Nyitott Szemmel magazin digitális változatát is! Az első két szám INGYENES!
Nyitott Szemmel kiadványok
Programajánló
A 2011. évi személyi jövedelemadók 1%-ából 2012-ben 131.678 Ft-ot utalt ki a NAV az Élj Inkább Alapítvány számára. Az Önök által felajánlott összeget a Nyitott Szemmel magazin nyomdaköltségére fordítottuk.
Köszönjük, hogy 1%-os felajánlásaikkal támogatták célkitűzéseinket, és 2014-ben ismét bizalmat szavaztak számunkra.
Bezár
Cikk küldése e-mailben
Egyre nagyobb a vízhiány az egyre növekvő városokban

Kinek (e-mail cím):
Kitől (név):
Kitől (e-mail cím):
 
Küldés
 
 
Copyright © 2008-2019 Nyitott Szemmel Online. Minden jog fenntartva
 

Bezár
Bejelentkezés

Felhasználónév


Jelszó

Elfelejtette a jelszavát? Kattintson ide.

Belépés
Bezár
Keresés a cikkekben

Írja be a keresendő kifejezést. Több szót is megadhat szóközzel elválasztva.Keresés