Bejelentkezés Bejelentkezés | Regisztráció KeresésKeresés KeresésVendégkönyv Írjon nekünkÍrjon nekünk RSSRSS Legyen a kezdőlapomLegyen a kezdőlapom KedvencekhezKedvencekhez
24. óra
Létkérdések
Otthon
Kultúra
Bibliai rejtélyek
Életmód
Tallózó
Zöldsarok
Receptek
 
Aktuális számunk
Megjelenés
október
10-én.
A tartalomból:
Nyitott Szemmel Mediációs Műhely
Fizessen elő magazinunkra!
Válassza ki az előfizetés időtartamát
és kattintson a Tovább gombra.
Éves
4000 Ft (postaköltséggel)
Féléves
2000 Ft (postaköltséggel)
valamint
Tekintse meg a Nyitott Szemmel magazin digitális változatát is! Az első két szám INGYENES!
Nyitott Szemmel kiadványok
Programajánló
A 2011. évi személyi jövedelemadók 1%-ából 2012-ben 131.678 Ft-ot utalt ki a NAV az Élj Inkább Alapítvány számára. Az Önök által felajánlott összeget a Nyitott Szemmel magazin nyomdaköltségére fordítottuk.
Köszönjük, hogy 1%-os felajánlásaikkal támogatták célkitűzéseinket, és 2014-ben ismét bizalmat szavaztak számunkra.
Itt vagyok: Főoldal » A Biblia rejtélyei
A Biblia rejtélyei
A szeretet iskolája (4. rész)
„A szeretet nem gerjed haragra” A szeretet himnuszának következő kijelentése törvényszerű és logikus folytatása az előzőnek. Ugyanis, ha az ember következetesen megtanulta, hogy mindig a másik javát, boldogságát tekintse elsődleges szempontnak, akkor ezzel azt is tudatosítania kell, hogy „ember haragja Isten igazságát nem munkálja” (Jak 1,20). Mindennapi tapasztalataink is azt bizonyítják, hogy a harag nemcsak rossz tanácsadó, hanem egyenesen rombolja az igazi szeretetet...
A Biblia rejtélyei június 09.
A szeretet iskolája (4. rész)
„A szeretet nem keresi a maga hasznát” Lehetséges-e minden önérdek, haszonlesés nélkül, a magunk hasznáról lemondva gyakorolni a szeretetet? Még abban a szeretetben is, amit őszinte szeretetként gyakorlunk egymás iránt, legtöbbször alig észrevehetően ugyan, de mégis ott lappang saját hasznunk keresése is. A természetes emberi szív önző logikája, hogy szeretetünket is csak amolyan befektetésnek tekintjük, amelytől magunk is hasznot várunk...
A Biblia rejtélyei június 09.
„Némán szenvedő” Isten?
Annak ellenére, hogy gyakran hallunk hivatkozást keresztény gyökereinkre, sokaknak okozhat fejtörést egy egy bibliai történet vagy Jézussal kapcsolatos esemény megértése. A tudomány által racionalizált világban élő ember gyakran utalja a hit, illetve a hiszékenység világába a számára megmagyarázhatatlan, de némi utánjárással mégis könnyen megérthető vallási történéseket, bibliai fogalmakat. Így van ez Jézus Krisztus halálával, s nem kevésbé feltámadásával is.
A Biblia rejtélyei április 09.
A szeretet iskolája (2. rész)
Pál apostol „a szeretet himnuszában” két egyszerű meghatározását adja a szeretetnek, amelyek talán hétköznapiságuk miatt könnyen megvalósíthatónak tűnnek: hosszútűrő és jóságos. A hosszútűrést, a türelmet általában nem a legmagasabb rendű jellemtulajdonságok közé soroljuk, inkább a gyengeségek között tartjuk számon. Mégis alapvető fontosságú a szeretet kiteljesedéséhez.
A Biblia rejtélyei január 07.
A szeretet iskolája (1)
Szeretetünket általában a szimpátia lobbantja fel valaki iránt. Megszeretünk valakit, mert szellemes, jóképű vagy gazdag, vonzódunk hozzá, mert kedves, figyelmes, és mi is pozitív visszajelzéseket kapunk tőle. Rokonszenvet táplálunk iránta, nagyvonalúsága, vonzó megjelenése és személyisége miatt. A számunkra szimpatikus embereket nem nehéz szeretni: szeretetünk pusztán válaszreakcó a belőlük áradó szeretetre. De vajon kimerülhet-e ennyiben az igaz szeretet? Hogyan lehet megszeretni a csúnya, kevesebb tehetséggel megáldott embereket? Azokat, akik nem tudnak viccesek lenni, szórakoztatóak, vagy gazdagok? Akikről nehezebben derül ki, hogy vannak értékes tulajdonságaik... netán bűnt követtek el, kitaszíttattak a társadalomból? Vajon szeretetünk csupán érzelmek kérdése, vagy az értelem területére is tartozik? Mit nevezhetünk valódi szeretetnek?
A Biblia rejtélyei 2018. szeptember 18.
Emilian Niculescu: A lelki egyensúlyról
Mikor az építőiparban dolgoztam, megtörtént egyszer, hogy valaki észrevett egy vonalat egy magas épület alapjában. Nem ceruzával vagy krétával rajzolt vonal volt ez, sem nem szeggel karcolt. Nem egyenes, és nem kör alakú volt, hanem cikcakkos. A ház alapjában repedés mutatkozott. Össze is csődült erre mindenki, az egyszerű munkástól a mérnökig és az építésvezetőig, kihívták az építészmérnököt. Mert ha a tetőzeten egy cserép eltörik, azt le lehet venni, ki lehet cserélni. Ha valahol a vakolat reped meg, vagy mállani kezd, azt le lehet verni, s ki lehet javítani. De ha az alapban mutatkozik repedés? Ha „a fundamentumok is elrontatnak…”? Még súlyosabb ez az eset a lelki életben. Mert életünk kisebb-nagyobb hibáit helyre lehet hozni, akár viszonylag gyorsan is, még nagyobb bajokat is belátható időn belül ki lehet küszöbölni. De ha olyasvalami történik velünk, mely a létünk alapjait érinti? Amikor szinte ránk omlik minden, de nem a tető vagy a falak hibájából, hanem azért, mert az alapok rendültek meg? Amikor a tartóelemek mozdulnak ki helyükből? Mi ekkor a megoldás, és van-e egyáltalán? Amikor az alapok is elrontatnak, létezik-e segítség?
A Biblia rejtélyei 2018. május 16.
Mit tesz most JÉZUS?
Jézus kereszthalála, feltámadása és ezt követő mennybemenetele olyan bibliai kijelentések, amelyekről szinte mindenki hallott már. Azonban még a hívő keresztények között is csak kevesen vannak, akik ismerik a Biblia válaszát erre az egyszerű kérdésre: Mit tesz most Jézus? Pedig, ha csupán mákszemnyi esélyt is adunk annak, hogy a bibliai megváltás igaz, akkor ez életbevágó kérdéssé lép elő. Olyanná, amely által egyaránt feltárul Jézus személye, megváltói művének lényege és a kereszténység – azaz Jézus követésének – alapja és summája.
A Biblia rejtélyei 2018. február 19.
Felemelő látvány, léleküdítő gondolatok egész évre
Távlatok 2019 falinaptár Takács Gábor fotóművész természetfotóival. Praktikus naptárrész, A/3-as méret.
Megrendelhető: Nyitott Szemmel magazin szerkesztőség:
szerkesztoseg@nyitottszemmel.hu
Tel.: 20/379-6171
Ára: 1500 Ft
Napi egy gondolat
„Egész életünkön keresztül mindig csak a jelent tartjuk birtokunkban és sohase többet. A különbség csak az, hogy az elején hosszú jövőt látunk magunk előtt, a vége felé pedig hosszú múltat magunk mögött.”
Schopenhauer
Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy hamarabb értesüljön az újsággal kapcsolatos aktualitásokról, akcióinkról és más cégek akcióiról.
 
 
Copyright © 2008-2019 Nyitott Szemmel Online. Minden jog fenntartva
 

Bezár
Bejelentkezés

Felhasználónév


Jelszó

Elfelejtette a jelszavát? Kattintson ide.

Belépés
Bezár
Keresés a cikkekben

Írja be a keresendő kifejezést. Több szót is megadhat szóközzel elválasztva.Keresés