Bejelentkezés Bejelentkezés | Regisztráció KeresésKeresés KeresésVendégkönyv Írjon nekünkÍrjon nekünk RSSRSS Legyen a kezdőlapomLegyen a kezdőlapom KedvencekhezKedvencekhez
24. óra
Létkérdések
Otthon
Kultúra
Bibliai rejtélyek
Életmód
Tallózó
Zöldsarok
Receptek
 
Aktuális számunk
Megjelenés
június
10-én.
A tartalomból:
Nyitott Szemmel Mediációs Műhely
Fizessen elő magazinunkra!
Válassza ki az előfizetés időtartamát
és kattintson a Tovább gombra.
Éves
4000 Ft (postaköltséggel)
Féléves
2000 Ft (postaköltséggel)
valamint
Tekintse meg a Nyitott Szemmel magazin digitális változatát is! Az első két szám INGYENES!
Nyitott Szemmel kiadványok
Programajánló
A 2011. évi személyi jövedelemadók 1%-ából 2012-ben 131.678 Ft-ot utalt ki a NAV az Élj Inkább Alapítvány számára. Az Önök által felajánlott összeget a Nyitott Szemmel magazin nyomdaköltségére fordítottuk.
Köszönjük, hogy 1%-os felajánlásaikkal támogatták célkitűzéseinket, és 2014-ben ismét bizalmat szavaztak számunkra.
Itt vagyok: Főoldal » Egymásra hangolva
Egymásra hangolva
Apáról fiúra?
Az elmúlt évtizedek kontrollvesztett tempója közepette talán nem túlzás azt állítani, hogy emberikapcsolataink alappillérei rendültek meg. Sodródva az árral, a korszellem észrevétlenül megtette a maga eróziós munkáját, és a repedések mentén egyre mélyülő éket vájt a tisztelet alapkövébe. Merre vezetnek kapcsolataink az alapvető értékek hiánya mentén? Hogy a választ megtaláljuk, elég csak körülnézni…
Egymásra hangolva 2016. december 28.
A gyógyító együttérzés „…és tested elő el ne rejtsd magadat.” (Ésa 58,7)
Mikor szeretteinket valamilyen baj, betegség éri, ösztönösen is a következő kérdések fogalmazódnak meg bennünk: Milyen fájdalmat, kiszolgáltatottságot kell most átélnie beteg hozzátartozónknak? Mit érezhet, mire lehet szüksége, s mire nem? Mivel könnyíthetnék szenvedésein, illetve segíthetném gyógyulását? Az együttérzés ezt is mondatja: s mi lenne, ha én lennék az ő helyében? Mit kívánnék most magamnak? „Amit szeretnél, hogy veled cselekedjenek, mindazt cselekedd te is a másikkal” – fogalmazta meg Jézus a legegyszerűbben az igazi szeretetet (Mt 7,12). Ez lenne a legfőbb indíték a másik ember megértéséhez, és hogy segíthessünk neki? Az empátia azt jelenti, hogy képes vagyok belehelyezkedni a másik ember nyomorúságába. Valaki így fogalmazott : „A te fájdalmad az én szívemben.”
Egymásra hangolva 2016. augusztus 30.
A láthatatlan szálak
Amikor nincs szükség szavakra Júliusi hőség árad a kissé megnyitott ablakon a piciny szobába, amit leheletnyi szellő tesz elviselhetőbbé. Az ablakon narancsszínű függöny, mintha akarva-akaratlanul a kilenc hónapnyi magzatlét fény- és árnyjátékait idézné. Ebben az időtlen és megfoghatatlan létben fekszünk a gyermekágy első napjaiban kisbabámmal, első leánygyermekemmel. Jómagam frissen szült nőként még testileg kissé erőtlenül, ám lelkileg erősödve és érve, a kiteljesedés érzésével áthatva. Kisbabám mint hamvas, puha barack, hol álomba szenderülve pihen, hol érdeklődve szemléli a kinti létet. Csak vagyunk, ő és én. Immár nem egy testben, mégis egyek eme örökkévalóságot idéző pillanatban. Egymást fürkésszük,egymást nézve szavak nélkül kérdezünk. Beszélgetünk. És egymás szemében megfürödve – ebben a mélységes csendben és egységben – a válaszokat is megkapjuk. Makó Judit
Egymásra hangolva 2016. augusztus 30.
Könyvismertető:Tari Annamária: Y generáció
Utazásaink során gyakran láthatunk okostelefonjaikba vagy laptopjaikba mélyedő, a billentyűket villámgyorsan nyomogató fiatalembereket. Az az érzésünk támadhat: valójában nem érdekli őket túl sok minden a virtuális valóságon kívül. Üveges szemük, érdektelen tekintetük alapján inkább gondolhatnánk őket a Szárnyas fejvadász című film replikánsainak, mint érző emberi lényeknek. Ők lennének a mi gyermekeink és unokáink?...
Egymásra hangolva 2016. május 22.
Puzzle vagy amőba? – Visszaszerezhető-e a szerelem a házasságban? (IV. rész)
A házasságok egyik legmegrázóbb időszaka, amikor a szerelemből felocsúdva a házastársak rádöbbennek, mennyire másképpen gondolkodnak. Az elbizonytalanodás következtében minden korábban átélt nagyszerű dolgot megkérdőjeleznek, és azt a gondolatot táplálják magukban, hogy rosszul választottak. Hogyan lehet mindebben tisztán látni? Tehetünk-e azért, hogy a felemás érzéseket eloszlassuk és ezek ne tegyék görcsössé a családi életet?
Egymásra hangolva 2016. február 24.
Mikor kezdődik az elengedés?
Akár kisebb, akár nagyobb a gyermek,az ősz a szülők zömének az elengedés időszaka. Az első óvodai vagy iskolai napok sikerei, esetleg kudarcai életre szóló benyomásokat hagyhatnak mindenkiben. A szülők talán még a gyermekeknél is jobban izgulnak, vajon sikerül-e könnyek nélkül elválni egymástól az óvoda folyosóján, hogyan fogja kibírni a kicsi a csendespihenőt, tyúkanyó vagy pedellus típusú lesz-e a tanító néni? Minden bizonnyal a szülői elengedések legnehezebbike, amikor a tanévkezdés a gyermek elköltözésével is jár, mint például egyes középiskolai vagy az egyetemi tanévkezdetek esetén. Vajon igaz-e a mondás: kis gyerek kis gond, nagy gond.
Egymásra hangolva 2015. október 06.
Kettévált világ – A válás hatása a gyermekekre
„Ha felnő leszel, neked hány férjed lesz?” – kérdezi a harmadik osztályos Márti kis barátnőjét az iskolaudvaron. „Legalább három” – válaszolja némi tűnődés után Bogi. „Akkor jó, mert én is így gondolom.” Osztályfőnökük szerint ez a rövidke párbeszéd valóságos látlelet a családok állapotáról. „Első osztályban még csak egy gyermeknek éltek külön a szülei. Két és fél év telt el, és az osztályunkban már nyolc gyereknek váltak el vagy élnek külön a szülei” – mondja Adrienn néni. A gyerekeket mindez bizonyságtalansággal tölti el. Tele vannak feszültséggel, mintha kihúzták volna a talajt a lábuk alól. Ilyenkor fokozottabban előjönnek a magatartásproblémák, és az órákon figyelmetlenek.”
Egymásra hangolva 2015. július 05.
Álomiskola
A közelmúltban egy rövid időre Angliában jártunk. Meglepő volt számunkra, hogy vendéglátóink gyermekei milyen nagy örömmel készülnek reggelente az iskolába: semmi hasfájás, szorongás, reggeli stressz, izgulás, kiabálás a késés, az elfeledett lecke miatt…
Egymásra hangolva 2013. december 23.
Miért szoknak le a gondolkodásról a gyerekek?
Gerald Hüther professzor, agykutató és neuropszichológus közérthetően magyarázza el, mi történik a gyerekek agyában, amikor tévéznek vagy a számítógép előtt ülnek.
Egymásra hangolva 2013. december 23.
Megőrizhető-e a szerelem a házasságban? II. rész
A házastársak általában akkor döbbennek rá, hogy kapcsolatuk minősége mennyire megváltozott, amikor kiröpülnek a gyerekek, és magukra maradnak.
Egymásra hangolva 2013. december 23.
Felemelő látvány, léleküdítő gondolatok egész évre
Távlatok 2019 falinaptár Takács Gábor fotóművész természetfotóival. Praktikus naptárrész, A/3-as méret.
Megrendelhető: Nyitott Szemmel magazin szerkesztőség:
szerkesztoseg@nyitottszemmel.hu
Tel.: 20/379-6171
Ára: 1500 Ft
Napi egy gondolat
„A bűn nem akkor a legveszedelmesebb, amikor nyíltan és bátran szembeszegül az erénnyel, hanem mikor erénynek álcázza magát és megfertőzi a felismerő-érzékedet”
Weöres Sándor
Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy hamarabb értesüljön az újsággal kapcsolatos aktualitásokról, akcióinkról és más cégek akcióiról.
 
 
Copyright © 2008-2019 Nyitott Szemmel Online. Minden jog fenntartva
 

Bezár
Bejelentkezés

Felhasználónév


Jelszó

Elfelejtette a jelszavát? Kattintson ide.

Belépés
Bezár
Keresés a cikkekben

Írja be a keresendő kifejezést. Több szót is megadhat szóközzel elválasztva.Keresés