Bejelentkezés Bejelentkezés | Regisztráció KeresésKeresés KeresésVendégkönyv Írjon nekünkÍrjon nekünk RSSRSS Legyen a kezdőlapomLegyen a kezdőlapom KedvencekhezKedvencekhez
24. óra
Létkérdések
Otthon
Kultúra
Bibliai rejtélyek
Életmód
Tallózó
Zöldsarok
Receptek
 
Aktuális számunk
Megjelenés
december
10-én.
A tartalomból:
Nyitott Szemmel Mediációs Műhely
Fizessen elő magazinunkra!
Válassza ki az előfizetés időtartamát
és kattintson a Tovább gombra.
Éves
4000 Ft (postaköltséggel)
Féléves
2000 Ft (postaköltséggel)
valamint
Tekintse meg a Nyitott Szemmel magazin digitális változatát is! Az első két szám INGYENES!
Nyitott Szemmel kiadványok
Programajánló
A 2011. évi személyi jövedelemadók 1%-ából 2012-ben 131.678 Ft-ot utalt ki a NAV az Élj Inkább Alapítvány számára. Az Önök által felajánlott összeget a Nyitott Szemmel magazin nyomdaköltségére fordítottuk.
Köszönjük, hogy 1%-os felajánlásaikkal támogatták célkitűzéseinket, és 2014-ben ismét bizalmat szavaztak számunkra.
Itt vagyok: Főoldal » Egymásra hangolva
Egymásra hangolva
Az előítélet-keltés művészete...
A közelmúltban hazafelé autózva megdöbbenve hallottam az egyik kereskedelmi csatorna hírei között, hogy egy internetes újság cikkezett arról, mely szerint Magyarországon egy vallási kiadó olyan gyereknevelési könyvet terjeszt, melyben gyermekeik bántalmazására bátorítja a szülőket. Háromgyerekes szülő lévén, ambivalens érzéseket keltett bennem a hír:vajon ki adhat ki ártatlan gyermekek elleni agresszióra uszító könyvet – nincs ebből elég biztatás nélkül is? Ez komoly? Vagy lehet, hogy ez a hír is csak a kereskedelmi médiák izgalmakra, botrányokra hajazó, tömegigényeket kiszolgáló próbálkozása? Bármi legyen is – különösen annak hátterén, hogy keresztény kiadó könyvéről van szó –, gondoltam, ennek utána kell járni.
Egymásra hangolva 2017. június 16.
Miss Hiszti
Hirtelen felharsanó, szívbe markoló,éles sírás, dacos ellenállás, hüppögő zokogás… A legtöbb szülő a legrosszabbra gondol ilyenkor, mi lehet az oka? Éles hasgörcs? Gyermekünk megijedt valami állattól? Megcsípte egy pók? Magányosnak érzi magát, ez a szeparációs félelem? Azonnal a gyerek vigasztalására siet, faggatja-babusgatja valóságos lelkiismereti teherrel küzdve, vajon mit rontott, mit mulasztott el? Néha olyan rohamszerűen zajlik le mindez, hogy előbb jut eszünkbe orvost hívni, mint akaratosságra gondolni.
Egymásra hangolva 2017. április 11.
Apáról fiúra?
Az elmúlt évtizedek kontrollvesztett tempója közepette talán nem túlzás azt állítani, hogy emberikapcsolataink alappillérei rendültek meg. Sodródva az árral, a korszellem észrevétlenül megtette a maga eróziós munkáját, és a repedések mentén egyre mélyülő éket vájt a tisztelet alapkövébe. Merre vezetnek kapcsolataink az alapvető értékek hiánya mentén? Hogy a választ megtaláljuk, elég csak körülnézni…
Egymásra hangolva 2016. december 28.
A gyógyító együttérzés „…és tested elő el ne rejtsd magadat.” (Ésa 58,7)
Mikor szeretteinket valamilyen baj, betegség éri, ösztönösen is a következő kérdések fogalmazódnak meg bennünk: Milyen fájdalmat, kiszolgáltatottságot kell most átélnie beteg hozzátartozónknak? Mit érezhet, mire lehet szüksége, s mire nem? Mivel könnyíthetnék szenvedésein, illetve segíthetném gyógyulását? Az együttérzés ezt is mondatja: s mi lenne, ha én lennék az ő helyében? Mit kívánnék most magamnak? „Amit szeretnél, hogy veled cselekedjenek, mindazt cselekedd te is a másikkal” – fogalmazta meg Jézus a legegyszerűbben az igazi szeretetet (Mt 7,12). Ez lenne a legfőbb indíték a másik ember megértéséhez, és hogy segíthessünk neki? Az empátia azt jelenti, hogy képes vagyok belehelyezkedni a másik ember nyomorúságába. Valaki így fogalmazott : „A te fájdalmad az én szívemben.”
Egymásra hangolva 2016. augusztus 30.
A láthatatlan szálak
Amikor nincs szükség szavakra Júliusi hőség árad a kissé megnyitott ablakon a piciny szobába, amit leheletnyi szellő tesz elviselhetőbbé. Az ablakon narancsszínű függöny, mintha akarva-akaratlanul a kilenc hónapnyi magzatlét fény- és árnyjátékait idézné. Ebben az időtlen és megfoghatatlan létben fekszünk a gyermekágy első napjaiban kisbabámmal, első leánygyermekemmel. Jómagam frissen szült nőként még testileg kissé erőtlenül, ám lelkileg erősödve és érve, a kiteljesedés érzésével áthatva. Kisbabám mint hamvas, puha barack, hol álomba szenderülve pihen, hol érdeklődve szemléli a kinti létet. Csak vagyunk, ő és én. Immár nem egy testben, mégis egyek eme örökkévalóságot idéző pillanatban. Egymást fürkésszük,egymást nézve szavak nélkül kérdezünk. Beszélgetünk. És egymás szemében megfürödve – ebben a mélységes csendben és egységben – a válaszokat is megkapjuk. Makó Judit
Egymásra hangolva 2016. augusztus 30.
Könyvismertető:Tari Annamária: Y generáció
Utazásaink során gyakran láthatunk okostelefonjaikba vagy laptopjaikba mélyedő, a billentyűket villámgyorsan nyomogató fiatalembereket. Az az érzésünk támadhat: valójában nem érdekli őket túl sok minden a virtuális valóságon kívül. Üveges szemük, érdektelen tekintetük alapján inkább gondolhatnánk őket a Szárnyas fejvadász című film replikánsainak, mint érző emberi lényeknek. Ők lennének a mi gyermekeink és unokáink?...
Egymásra hangolva 2016. május 22.
Puzzle vagy amőba? – Visszaszerezhető-e a szerelem a házasságban? (IV. rész)
A házasságok egyik legmegrázóbb időszaka, amikor a szerelemből felocsúdva a házastársak rádöbbennek, mennyire másképpen gondolkodnak. Az elbizonytalanodás következtében minden korábban átélt nagyszerű dolgot megkérdőjeleznek, és azt a gondolatot táplálják magukban, hogy rosszul választottak. Hogyan lehet mindebben tisztán látni? Tehetünk-e azért, hogy a felemás érzéseket eloszlassuk és ezek ne tegyék görcsössé a családi életet?
Egymásra hangolva 2016. február 24.
Mikor kezdődik az elengedés?
Akár kisebb, akár nagyobb a gyermek,az ősz a szülők zömének az elengedés időszaka. Az első óvodai vagy iskolai napok sikerei, esetleg kudarcai életre szóló benyomásokat hagyhatnak mindenkiben. A szülők talán még a gyermekeknél is jobban izgulnak, vajon sikerül-e könnyek nélkül elválni egymástól az óvoda folyosóján, hogyan fogja kibírni a kicsi a csendespihenőt, tyúkanyó vagy pedellus típusú lesz-e a tanító néni? Minden bizonnyal a szülői elengedések legnehezebbike, amikor a tanévkezdés a gyermek elköltözésével is jár, mint például egyes középiskolai vagy az egyetemi tanévkezdetek esetén. Vajon igaz-e a mondás: kis gyerek kis gond, nagy gond.
Egymásra hangolva 2015. október 06.
Kettévált világ – A válás hatása a gyermekekre
„Ha felnő leszel, neked hány férjed lesz?” – kérdezi a harmadik osztályos Márti kis barátnőjét az iskolaudvaron. „Legalább három” – válaszolja némi tűnődés után Bogi. „Akkor jó, mert én is így gondolom.” Osztályfőnökük szerint ez a rövidke párbeszéd valóságos látlelet a családok állapotáról. „Első osztályban még csak egy gyermeknek éltek külön a szülei. Két és fél év telt el, és az osztályunkban már nyolc gyereknek váltak el vagy élnek külön a szülei” – mondja Adrienn néni. A gyerekeket mindez bizonyságtalansággal tölti el. Tele vannak feszültséggel, mintha kihúzták volna a talajt a lábuk alól. Ilyenkor fokozottabban előjönnek a magatartásproblémák, és az órákon figyelmetlenek.”
Egymásra hangolva 2015. július 05.
Álomiskola
A közelmúltban egy rövid időre Angliában jártunk. Meglepő volt számunkra, hogy vendéglátóink gyermekei milyen nagy örömmel készülnek reggelente az iskolába: semmi hasfájás, szorongás, reggeli stressz, izgulás, kiabálás a késés, az elfeledett lecke miatt…
Egymásra hangolva 2013. december 23.
Felemelő látvány, léleküdítő gondolatok egész évre
Távlatok 2019 falinaptár Takács Gábor fotóművész természetfotóival. Praktikus naptárrész, A/3-as méret.
Megrendelhető: Nyitott Szemmel magazin szerkesztőség:
szerkesztoseg@nyitottszemmel.hu
Tel.: 20/379-6171
Ára: 1500 Ft
Napi egy gondolat
„Ha élni akarsz, hagyj másokat is élni.”
Gracián
Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy hamarabb értesüljön az újsággal kapcsolatos aktualitásokról, akcióinkról és más cégek akcióiról.
 
 
Copyright © 2008-2020 Nyitott Szemmel Online. Minden jog fenntartva
 

Bezár
Bejelentkezés

Felhasználónév


Jelszó

Elfelejtette a jelszavát? Kattintson ide.

Belépés
Bezár
Keresés a cikkekben

Írja be a keresendő kifejezést. Több szót is megadhat szóközzel elválasztva.Keresés