Egymásra hangolva

Egymásra hangolva

Két dudás - egy csárdában?

A meghatározó, erős egyéniségeket szoktuk e népi zenészekhez hasonlítani. Irányító típusok, akik lehetőleg a legtöbbet szeretnek a figyelem középpontjában időzni, és meghatározzák mások hangulatát is. Mert, ugye, nemcsak a talpalávalót fújják, hanem az ébresztőt vagy a takarodót is. Így van ez számos emberi kapcsolatban, így gyakran a házasságokban is. 

Egymásra hangolva

Stresszforrás vagy stresszoldás?

Mesélni, mesét hallgatni jó. A mesében beteljesedhetnek álmaink, reményt kaphatunk és adhatunk a lehetetlen legyőzésére, hogy igenis van értelme a jóért küzdeni, mert lesz igazságszolgáltatás. A korszellem bizonytalanságot sugall, és ma idő előtt jutnak el olyan információk, akár globális problémák hírei a gyermekekhez, amelyek félelmetessé, szorongatóvá teszik számukra a jövőt. Épp ezért meseírónak és mesélőnek egyaránt óriási szerepe van abban, hogy gyermekeink biztonságérzettel, egészséges személyiséggel cseperedhessenek fel. Mézes Judit pedagógussal, a „Mézes mesék – édes mesék” című blog írójával, eddig három mesekönyv szerzőjével
beszélgetünk a jó mesékről és a gyermeki lélekről.
Egymásra hangolva

"Nincs más élhető élettér, mint a vidék"

Furcsán hangzik a címben megfogalmazott kijelentés ma egy fiatal, harmincas, értelmiségi házaspár szájából. A vidéki életet általában az elmaradottsággal, a technikai fejletlenséggel, a nehéz életkörülményekkel azonosítjuk. Vagy mégsem? Ma már négy keréken suhanva szinte negyedórán belül elérhető országszerte valamelyik város – a szükséges komforttal és programlehetőségekkel.

Nyár végi házasságápoló hétvégénk után házigazdáinkkal, Szélig Istvánnal és Tündivel a Baranya megyei Véménden beszélgetünk, egy terebélyes diófa árnyékában.

Egymásra hangolva

Ha segíteni akarsz...

Antal Judit mentáálhigiénés tanácsadó

A minap egy beszélgetésben arról vitatkoztunk, hogy a segítők kényszerből lesznek-e segítők, vagy sem? Illetve azon, mi a különbség a belső késztetés és a kényszer között. A saját utamról és tapasztalataimról osztok meg az alábbiakban néhány gondolatot, abban bízva, hogy bizonyos mértékben válaszul is szolgálnak ezek a feltett kérdésekre.

Egymásra hangolva

Dühöngő családok? - Indulatkezelési ABC

Teljesen természetes, hogy olykor-olykor mérgesek és dühösek leszünk. Az lenne baj, ha soha nem éreznénk dühöt. Viszont ne engedjük, hogy dühünk megakadályozza azt, hogy konstruktív módon reagáljunk az azt kiváltó helyzetben. Hogyan is tegyük ezt?

Magazin

Megjelent április 15-én.

Ízelítő a tartalomból

Fizessen elő magazinunkra!

12 hónapra

4400 Ft

(postaköltséggel együtt)

Szeretnék előfizetni
Kiadványaink
Soós Attila: Reménység a veszteségben
A szeretet himnusza
A belső szobában
Barátom, Jézus
Barangolások a szív országában
Előzd meg a hátfájást DVD